03 octombrie 2021

 Muncă la negru la 13 firme sucevene

>La acestea, 14 persoane lucrau fără contract individual de muncă, agenţii economici cu pricina fiind sancţionaţi cu amenzi totalizând 90.000 lei

La 261 se ridică numărul controalelor făcute de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în luna august 2021, dintre acestea 176 fiind în domeniul relaţiilor de muncă, iar 85 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma deficienţelor constatate, inspectorii de muncă suceveni au aplicat 181 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora însumând 195.000 de lei. Pe linie de relaţii de muncă, cele 176 de acţiuni de control s-au lăsat cu 77 de amenzi totalizând 151.500 lei. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că depistate au fost 19 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, respectiv 3 persoane care lucrau în afara programului stabilit prin contractul cu timp parțial; o persoană  care muncea deşi avea contractul suspendat; o persoană al cărui contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă, precum şi 14 persoane care nu aveau contract individual de muncă.
Pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 13 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 90.000 lei.
Conform şefului ITM Suceava, printre deficienţele frecvent constatate se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; netransmiterea acestora, dar şi a modificărilor intervenite, în registrul general de evidenţă a salariaţilor. Pe lângă acestea, constate au fost nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal, cât şi încălcarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor prestate. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cele 85 de controale s-au concretizat în 104 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date fiind de 43.500 de lei. Romeao Butnariu, şeful ITM arată că principalele deficienţe constau în aceea că nu au fost prevăzute semnalizările de securitate şi de sănătate, nefiind asigurată nici calificarea lucrătorilor, în vederea exercitării meseriilor respective. De asemenea, nu se purta echipamentul individual de protecţie, lucrătorii nu fuseseră instruiţi, lipsind şi sistemele de protecţie colectivă, adică balustrade solide şi suficient de înalte care să împiedice căderea de la înălţime.