13 octombrie 2021

 



După 4 luni de pauză

Focar de pestă porcină la marginea municipiului Fălticeni

>Carnea porcului tăiat după ce s-a îmbolnăvit a fost incinerată, prezenţa virusului fiind confirmată şi în preparatele afumate de la un alt animal, sacrificat anterior 

>Cu toate că sursele de contaminare pot fi multiple, se presupune că virusul PPA ar fi fost adus în gospodărie de la o groap[ de deşeuri menajere municipale din apropiere

Autorităţile sanitare veterinare sucevene au declarat focar de pestă porcină africană în municipiul Fălticeni, după ce prezenţa virusului a fost confirmată la două suine din gospodăria unui localnic. Anunţul este făcut de dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava, care a precizat că, ieri, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, condus de primarul Cătălin Coman, s-a întrunit pentru analizarea situaţiei şi luarea măsurilor care se impun. Crescătorul cu pricina susţine că, în august, a cumpărat animale necrotaliate de la un comerciant care le expuse în preajma târgului închis din Bogdăneşti. Unul dintre porci a fost sacrificat recent, iar ce de-al  doilea, bolnav, şi care trăgea să moară, a fost tăiat zilele trecute. De la acesta din urmă, gospodarul a prelevat probe pentru depistarea trichinellei, pe care, alături de organele animalului, le-a dus la Laboratorul DSVSA din reşedinţa de judeţ. Analizele făcute pe organele respective au ieşit pozitive la virusul pestei porcine africane, condiţii în care cetăţeanul a consimţit să predea întreaga cantitate de carne în vederea distrugerii prin incinerare într-o instalaţie autorizată. Mai mult, laboranţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au extins analizele şi pe măduvă din oasele preparatelor gătite în gospodărie de pe cel dintâi porc sacrificat, rezultatul fiind, de asemenea, pozitiv. În acest context, dr. Mihai Voloşeniuc nu ezită să reiterează că virusul pestei porcine este unul rezistent la tratarea termică superficială, continuând să fie prezent în afumături, dar şi în preparatele sărate. Întrucât animalele s-ar fi îmbolnăvit după un timp relativ îndelungat de la cumpărare şi, cu toate că sursele pot fi multiple, se presupune că virusul ar fi fost adus în gospodărie de la groapa de deşeuri menajere din apropierea acesteia.

>„Sperăm să fie ultimul focar” spune dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava

Şeful DSVSA precizează că, deşi proprietarul animalelor neagă vreun posibil contact, supravegherea sanitară veterinară a fost extinsă şi asupra gospodăriei cu două suine a vecinului. Totodată, supuse vor fi catagrafierii porcinele aflate în toate exploataţiile de pe o rază de 10 km faţă de focarul de la marginea municipiului Fălticeni, crescătorilor recomandându-li-se să semnaleze orice suspiciune de îmbolnăvire. Deoarece porcinele infectate nu erau înregistrate sanitar veterinar şi, pe deasupra, medicul veterinar nefiind anunţat la primele semne ale bolii, proprietarul acestora nu poate fi despăgubit. „Recomandăm oamenilor să cumpere doar porci crotaliaţi, înregistraţi sanitar veterinar, cu acte, şi să anunţe medicul sanitar veterinar la orice suspiciune de boală” subliniază dr. Voloşeniuc. Cazul de la Fălticeni este primul înregistrat din luna mai 2021, moment în care în judeţul Suceava fuseseră lichidate toate focarele de pestă la porcinele domestice. „După 4 luni de zile, putem spune că avem  un nou focar în evoluţie la porcul domestic. Am intervenit rapid, luăm măsurile care trebuie, am făcut dezinfecţie ca la carte, şi sperăm să fie ultimul focar” a punctat dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava.