După 4 luni de pauză
Focar de pestă porcină la
marginea municipiului Fălticeni
>Carnea porcului tăiat
după ce s-a îmbolnăvit a fost incinerată, prezenţa virusului fiind confirmată
şi în preparatele afumate de la un alt animal, sacrificat anterior
>Cu toate că sursele de contaminare pot fi multiple, se
presupune că virusul PPA ar fi fost adus în gospodărie de la o groap[ de
deşeuri menajere municipale din apropiere
Autorităţile sanitare
veterinare sucevene au declarat focar de pestă porcină africană în municipiul
Fălticeni, după ce prezenţa virusului a fost confirmată la două suine din
gospodăria unui localnic. Anunţul este făcut de dr. Mihai Voloşeniuc,
directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă
Alimentară Suceava, care a precizat că, ieri, Comitetul Local pentru Situaţii
de Urgenţă, condus de primarul Cătălin Coman, s-a întrunit pentru analizarea
situaţiei şi luarea măsurilor care se impun. Crescătorul cu pricina susţine că,
în august, a cumpărat animale necrotaliate de la un comerciant care le expuse
în preajma târgului închis din Bogdăneşti. Unul dintre porci a fost sacrificat
recent, iar ce de-al doilea, bolnav, şi
care trăgea să moară, a fost tăiat zilele trecute. De la acesta din urmă, gospodarul
a prelevat probe pentru depistarea trichinellei, pe care, alături de organele
animalului, le-a dus la Laboratorul DSVSA din reşedinţa de judeţ. Analizele
făcute pe organele respective au ieşit pozitive la virusul pestei porcine
africane, condiţii în care cetăţeanul a consimţit să predea întreaga cantitate
de carne în vederea distrugerii prin incinerare într-o instalaţie autorizată.
Mai mult, laboranţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor au extins analizele şi pe măduvă din oasele preparatelor gătite în
gospodărie de pe cel dintâi porc sacrificat, rezultatul fiind, de asemenea,
pozitiv. În acest context, dr. Mihai Voloşeniuc nu ezită să reiterează că
virusul pestei porcine este unul rezistent la tratarea termică superficială, continuând
să fie prezent în afumături, dar şi în preparatele sărate. Întrucât animalele
s-ar fi îmbolnăvit după un timp relativ îndelungat de la cumpărare şi, cu toate
că sursele pot fi multiple, se presupune că virusul ar fi fost adus în
gospodărie de la groapa de deşeuri menajere din apropierea acesteia.
>„Sperăm să fie ultimul focar” spune dr. Mihai Voloşeniuc,
directorul executiv al DSVSA Suceava