26 mai 2021

 

Primăria Suceava duce lumină pe străzile „Berlin”, „Madrid şi „Londra” din cartierul pentru tineri „Europa” 

  • Ţăruşii de delimitare a parcelelor atribuite gratuit au fost bătuţi pe 9 mai 2012, de Ziua Europei, de atunci lucrându-se la amenajarea infrastructurii şi introducerea utilităţilor  
  • „Lucrurile nu se fac atât de uşor, dar suntem singurul municipiu din România care are două cartiere pentru tinerii în vârstă de până la 35 de ani” susţine primarul Ion Lungu

A fost finalizată documentaţia de organizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei care va  introduce alimentarea cu energie electrică şi va amenaja sistemul de iluminat public în cartierul pentru tineri „Europa” de pe Dealul Tătăraşi al municipiului Suceava. Primarul Ion Lungu a informat ieri, într-o conferinţă de presă, că, feectiv, este vorba despre străzile „Berlin”, „Madrid şi „Londra”, valoarea contractului fiind de 445.000 de lei, fără TVA, cu o durată a lucrărilor de 4 luni. „Sigur, lucrurile nu se fac atât de uşor, dar suntem singurul municipiu din România care are două cartiere pentru tinerii în vârstă de până la 35 de ani, la Legea nr. 15 din 2003” susţine primarul Ion Lungu, menţionând că, după terminarea acestuia, bazele unui nou cartier de acest fel vor fi puse la ieşirea dinspre municipiul Suceava înspre comuna Mitocu Dragomirnei. Prima licitaţie pentru executarea reţelelor de alimentare cu energie electrică şi iluminat a fost câştigată de Electroconstrucţia Elco Iaşi, în octombrie 2016. După 2 ani, în noiembrie 2018, edilul-şef arăta că s-a stabilit, cu responsabilii firmei amintite, ca branşamentele definitive la reţeaua de alimentare cu energie electrică să se facă pe strada „Paris”, cât şi în alte locuri, însă doar acolo unde casele erau deja ridicate, iar drumurile amenajate.


Planul urbanistic zonal şi regulamentul de urbanism aferente cartierului de locuinţe pentru tineri de pe Dealul Tătăraşi au fost aprobate de Consiliul Local în martie 2010. În cauză era o suprafaţă de 81.500 de metri pătraţi, deliberativul aprobând, în urma lotizării în aprilie 2011 repartizarea a 177 de parcelele pentru ridicarea de locuinţe individuale. În campania electorală pentru alegerile locale, pe 9 mai 2012,  de Ziua Europei, Ion Lungu şi alţi oficiali ai Primăriei municipiului Suceava au bătut, pe Dealul Tătăraşi, primii ţăruşi de delimitare a parcelelor atribuite la Legea nr. 15 din 2003. Atunci, pe fondul aniversării constituirii primei comunităţi europene, noului cvartal i s-a atribuit denumirea de „Europa”. Înainte de aceasta, la finele anului 2010, consilierii locali suceveni şi-au dat girul asupra cheltuielilor pentru amenajarea drumurilor şi parcărilor. Investiţia era apreciată la peste 12,6 milioane lei, execuţia trebuind a se desfăşura pe durata a 12 luni. Arterele care urmau a fi amenajate în noul cartier al tinerilorau fost botezate cu numele marilor capitale de pe bătrânul continent, cum ar fi Roma, Paris, Viena, Londra, Berlin şi Madrid.  În 2011 au fost aprobate şi fondurile necesare pentru introducerea reţelelor de alimentare cu energie electrică şi a iluminatului public, dimensionate la 2,2 milioane de lei.

La acea dată,  pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, la ieşirea din municipiul reşedinţă de judeţ înspre Botoşani, erau în curs de construire, în acelaşi regim, 236 de locuinţe individuale.