17 mai 2021

 

Ce se întâmplă cu sprijinul financiar pentru roşiile cultivate în sere şi solarii?

  • „Vom avea legume în spaţii protejate” spune Claudia Elena Gogu, director executiv DAJ.  susţinerea de 2.000 de euro pe 1.000 de metri pătraţi acordându-se la ardei gras, ardei lung, castraveţi, tomate, varză albă, varză roşie şi vinete
  • Anul trecut, pentru 2.000 kg de tomate, de pe aceeaşi suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, s-a acordat un sprijin financiar care reprezenta echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an

Schema privind ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate suferă modificări şi trece la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), informează Claudia Elena Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. „Ne sună foarte des şi ne întreabă ce se întâmplă cu programul de cultivare a tomatelor în spaţii protejate. Anul acesta programul nu mai continuă de maniera în care a fost până acum. Vom avea legume în spaţii protejate, iar pentru că noi am fost cei care au gestionat programul până în acest moment, facem precizarea că acesta va fi preluat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Este vorba despre colegii noştri, care pot avea un control mai eficient asupra programului” face cunoscut şefa DAJ Suceava. Potrivit oficialului acestei instituţii agricole a judeţului, pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale există un proiect de hotărâre prin care se fac precizări în legătură cu acest transfer, agricultorii interesaţi fiind îndemnaţi să-l consulte. „Nu dorim să pasăm responsabilitatea către APIA, dar vrem să informăm fermierii să fie atenţi la ceea ce se comunică de către colegii noştri, urmărind informaţia pe această filieră” declară directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.               

Claudia Elena Gogu precizează că, practic, anul acesta, conform proiectului de hotărâre amintit, apare, ca noutate, susţinerea pentru producţia de legume în spaţii protejate, respectiv pentru cea de ardei gras, ardei lung, castraveţi, tomate, varză albă, varză roşie şi vinete. Sprijinul se adresează producătorilor înregistraţi ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, asociaţie familială, conform OG nr. 44 din 2008, precum şi persoanelor juridice. Potenţialii beneficiari trebuie să utilizeze o suprafaţă de minimum 1.000 de metri pătraţi cultivată cu una dintre aceste culturi, în sere obţinând 2.900 kg de ardei gras sau de ardei lung, 5.000 kg de castraveţi, 8.500 kg de tomate şi 4.600 kg de varză albă sau varză roşie. În solarii producţia pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi trebuie să fie de 1.600 kg de ardei gras sau de ardei lung, 3.000 kg de castraveţi, 3.200 kg de tomate şi 2.200 kg de varză albă sau varză roşie şi 2.000 kg de vinete. Conform proiectului de hotărâre amintit, valoarea maximă a sprijinului financiar este de 2.000 de euro pe 1.000 de metri pătraţi şi beneficiar, în funcţie disponibilul de fonduri.

  • Începând din martie 2020, ajutorul în bani se acordă pentru minimum 3 kg de tomate pe metrul pătrat

 „Avem multe solicitări din partea fermierilor” a încheiat declară Claudia Elena Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.  Conform Raportului privind activitatea desfăşurată de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană în anul 2020, în judeţ din program au ieşit 14 legumicultori care au accesat aceste facilităţi  încă din 2017, alţii 22 rămânând în evidenţele instituţiei agricole sucevene, mai exact acei fermieri care au „aplicat” ulterior pentru sprijinul financiar acordat din bugetul statului. Astfel, în baza HG nr. 248 din 2020, anul trecut către legumicultorii din judeţul Suceava s-au făcut deconturi de 15.983 de lei, cu menţiunea că situaţia cu privire la valorificarea tomatelor înaintată Ministerului Agriculturii Dezvoltării Rurale este cea de la nivelul a sfârşitului ultimei decade a lunii decembrie. Legumicultorii  trebuiau să cultive tomatele în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 de metri pătraţi. Până 2020, producţia obţinută nu putea fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată, de 2.000 kg, trebuia dovedită cu documente justificative. Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi se acorda un sprijin financiar care reprezenta echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an. Începând din martie 2020, prin hotărâre a Guvernului au fost aduse modificări actului normativ iniţial care consacra ajutorul în bani. Astfel, pe lângă cele precizate, de această dată legumicultorii trebuie să obţină o producţie de minimum 3 kg de tomate pe metrul pătrat, introdus fiind şi un registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.