09 martie 2021


 

În 2020,

Dezlănţuirea naturii a făcut pagube în 86 din 114 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava

>Din necesarul de 44,27 de milioane de lei pentru îndepărtarea stricăciunilor din cele 205 de localităţi afectate, de la Fondul de rezervă al Guvernului alocată a fost suma de 34,67 de milioane de lei 

Fenomenele meteo-hidrologice periculoase din anul 2020 au produs pagube în 205 de localităţi din 86 de unităţi administrativ-teritoriale afectate din judeţul Suceava. Aşa evidenţiază o analiză a Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, în care se precizează că, în baza proceselor verbale de constatare şi evaluare, Grupul de suport tehnic privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale a întocmit 6 rapoarte de sinteză, suma estimată a stricăciunilor ridicându-se la 44,27 de milioane de lei. În vederea înlăturării efectelor fenomene meteo-hidrologice periculoase de pe durata anului trecut, întocmite au fost 3 proiecte de hotărâri privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului. Două proiecte au vizat refacerea infrastructurii administrate de Consiliul Judeţean Suceava şi de consiliile locale, un altul referindu-se la refacerea în regim de urgenţă a unor lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, administrate de Administraţia Bazinală de Apă ”Siret” Bacău, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.

În urma intervenţiilor la nivel central, prin Hotărârea de Guvern nr. 554 din 16 iulie 2020, judeţului Suceava i s-a alocat o sumă de 34,67 de milioane de lei. De asemenea, pe fondul „situaţiei de urgenţă, generată de eşecul utilităţilor”, în anul 2020 Instituţia Prefectului Suceava a înaintat şi un proiect de alocare, din Fondul de rezervă bugetară, a sumei de 232.615 de lei, bani necesari refacerii conductei de alimentare cu apă potabilă a oraşului Gura Humorului. În cele din urmă, în acelaşi context, în scopul activării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), Instituţia Prefectului judeţului Suceava a transmis o situaţie centralizatoare a pagubelor Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.