17 februarie 2020


Sistemul pentru „biletele electronice” şi monitorizare a autobuzelor electrice este blocat din cauză că Ministerul Comunicaţiilor nu mai există
>Primăria Suceava a cerut avizul necesar încă din luna octombrie 2019, însă, ulterior, Guvernul PSD a fost demis, iar noul executiv PNL a desfiinţat Ministerul Comunicaţiilor şi a trecut activităţile specifice la Ministerul Transporturilor 
>„Avem promisiunea că într-o săptămână lucrurile se vor regla şi vom primi acest aviz”  a declarat primarul Ion Lungu, subliniind că, mai întâi, trebuie emise hotărâri de reorganizare a ministerelor, deoarece „nu are cine da o decizie”
Ultima componentă din Proiectul „Sistem integrat de transport public” al municipiului Suceava nu poate fi scoasă la licitaţia pentru desemnarea executantului, din cauză că lipseşte un aviz. Este vorba despre partea „de echipamente și soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor și sistemul de e-tiketing”, demersurile fiind ţinute pe loc ca urmare a faptului că, prin  reorganizarea făcută de Guvernul Orban, Ministerul Telecomunicaţiilor, cel care trebuia să dea tocmai avizul cu pricina, a fost desfiinţat. Primarul Ion Lungu fost personal în Bucureşti, de unde s-a întors cu promisiunea că problema va rezolvată în cel mai scurt timp.  „Este vorba despre staţiile e-tiketing, dispeceratele de la Primărie şi autobază, pentru care trebuie aviz de la Ministerul Telecomunicaţiilor. S-a făcut reorganizarea, iar acest minister nu mai există, fiind trecut în subordinea Ministerului Transporturilor. Totul este în ordine din punctul nostru de vedere, dar nu are cine da o decizie. Totuşi, avem promisiunea că într-o săptămână lucrurile se vor regl, şi vom primi acest aviz” a precizat edilul-şef, menţionând că această componentă ar putea „ajunge din urmă” pe celelalte, pentru materializare fiind nevoie de doar de 3 luni. Documentaţia a fost depusă la Ministerul Comunicaţiilor încă din luna octombrie 2019, însă, ulterior, Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură, iar noul executiv nu a reuşit, nici până în prezent, să aprobe hotărârile de reorganizare a ministerelor. „Nu a fost Guvern, secretari de stat, acum acest minister fiind alipit la Ministerul Transporturilor.S unt probleme care nu depind de Primărie sau de primar şi, tocmai de aceea, am vrut să merg personal, să mă conving. Oamenii au toată bunăvoinţa, dar mai întâi trebuie emis un act normativ, o hotărâre de Guvern” a arătat şeful municipalităţii sucevene.  E-tiketingul presupune achiziţionarea de către călători a unui card valoric reîncărcabil, inclusiv a unuia de tip abonament, nenominal sau personalizat, călătoria urmând a fi achitată prin simpla validare la un dispozitiv montat în mijlocul de transport. Controlorii pot citi şi verifica respectivele carduri de călătorie cu ajutorul unor scanere speciale. „Sistem integrat de transport public” este cel mai important proiect cu fonduri europene, valoarea totală a acestuia fiind 116,189 de milioane de euro, echivalentul a circa 25 milioane de euro. În cadrul acestuia, componenta de echipamente și soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor și sistemul de e-tiketing va fi scoasă la licitaţie pentru 10,47 de milioane de lei. Cu finanţare europeană nerambursabilă, Primăria Suceava a lansat proceduri pentru achiziţionarea 40 de autobuze electrice, proiectul incluzând şi amenajarea sediului Diviziei electrice a TPL, modernizarea a 54 de staţii de îmbarcare-debarcare a călătorilor şi reabilitarea străzii „Vasile Pîrvan”, care duce înspre viitoare autobază.
Primarul Ion Lungu precizează că a fost şi la Administraţia Fondului de Mediu, unde Suceava figurează cu susţinerea financiară pentru amenajarea a 15 staţii de încărcare a acumulatorilor autovehiculelor electrice. Disponibilă la nivel naţional ar fi suma de 58 de milioane de euro, acesta fiind în curs de repartizare de la Ministerul Mediului către Administraţia Fondului de Mediu. „Aveam totul pregătit, dar ca să putem semna, trebuie aprobat bugetul la Administraţiei Fondului de mediu” a explicat primarul Ion Lungu.