05 februarie 2020


Potrivit Camerei de Conturi
Administraţia locală suceveană supravieţuieşte din sumele alocate din bugetul de stat
>Impozitele, taxele din competenţa autorităţilor locale au reprezentat doar 15,7% în total venituri, fapt explicabil prin „insuficienta preocupare” pentru evaluarea şi urmărirea încasării acestora
>În totalul realizat, sumele primite de la UE au avut o pondere de doar 4,5%, evidentă fiind „implicarea destul de susţinută a bugetului de stat în asigurarea resurselor bugetelor locale”
În judeţul Suceava, gradul de realizare a veniturilor bugetelor locale a fost de 80,04%, respectiv cu peste o cincime mai mic faţă de prevederile bugetare definitive. Aspectul este evidenţiat în Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2018, al Camerei de Conturi Suceava, în care se arată că, în anul supus analizei, neîncasată la bugetele locale a fost o sumă de 405,558 de milioane de lei, în comparaţie cu definitivul de 2.073 de milioane de lei. Concluzia Raportului este aceea potrivit căreia aportul propriu al comunităţilor locale la acoperirea necesarului de fonduri nu se situează la încă la nivelul resurselor locale „posibile a fi mobilizate printr-o administrare eficientă a bazei impozabile”. „În bună măsură, funcţionarea administraţiei teritoriale locale este susţinută din sumele alocate din bugetul de stat prin redistribuire şi sume pentru echilibrarea bugetelor locale” se subliniază în informarea citată. Conform acesteia o cauză principală în nerealizarea prevederilor bugetare definitive o reprezintă neîncasarea, la nivelul prevăzut, a subvenţiilor, dar, şi în mai mare măsură, a sumelor de Uniunea Europeană, rezultatul fiind „implicarea destul de susţinută a bugetului de stat în asigurarea resurselor bugetelor locale”. În 2018, veniturile bugetare proprii, adică cele din impozite, taxe şi din altele venituri, a căreia colectare este de competenţa a autorităţilor locale, au reprezentat doar 15,7% în total venituri, cu încasări de 325,238 de milioane lei şi un grad de realizare de 77,2% comparativ prevederile definitive. În ceea ce priveşte sumele primite de la UE şi de la alţi donatori, în contul plăţilor efectuate şi al prefinanțărilor, acestea au avut un grad de realizare de doar 38,3% în comparaţie cu nivelul prevăzut în bugetul definitiv. Potrivit Camerei de Conturi Suceava, situaţia constatată se explică prin „abordarea deficitară şi insuficienta preocupare a autorităţilor publice locale în evaluarea veniturilor proprii şi în urmărirea încasării acestora pe parcursul execuţiei bugetare”. Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2018, al Camerei de Conturi Suceava, evidenţiază că, în totalul veniturilor bugetelor locale, ponderea semnificativă (49,2%) au deţinut-o sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, urmate de subvenţii, cu 18,1%. Sumele repartizate din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit au avut o pondere de 12,5%, iar cele primite de la UE şi alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi refinanţări, în valoare de 72,295 de milioane de lei, au fost de numai 4,5% în total venituri.