Recoltă „slăbuţă”, preţ mare la
cartofi
>„Au scăzut atât suprafaţa
cultivată, cât şi producţia obţinută la hectar, iar unde este mai puţină
producţie, preţul creşte”, arată Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole
> În anii 90, Suceava era
între primele 5 judeţe producătoare, alături de Harghita, Covasna, Braşov şi
Neamţ, diminuarea suprafeţei ocupată de această cultură fiind una de circa
40%
În judeţul Suceava, campania de recoltat de toamnă nu a fost încheiată, porumbul
trebuind a fi strâns, încă, de pe suprafeţe însumând aproape 20% din totalul cultivat
în primăvară. Un aspect pozitiv este cel al umidităţii, una sub cea din toamna
trecută, însă, din păcate, producţia medie este de 6.000 kg de boabe la hectar,
în scădere comparativ cu 2018. Haralampie Duţu, directorul executiv al
Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, susţine că, în acest an. estimativul
mediu este de 7.000 kg pe hectar. „După înflorirea porumbului, au venit lunile
august şi septembrie cu ploi puţine şi temperaturi mari, frunzele s-au uscat,
iar grăunţele nu s-au mai dezvoltat” evidenţiază specialistul DAJ. Un succes
pentru anul agricol 2019 îl reprezintă cultura de floarea soarelui, producţia
medie adunată fiind în jur de 3.000 kg pe hectar, cu un spor de aproape 1.000
kg pe hectar în raport cu anul anterior. În cazul cerealelor, în anul acesta se
poate vorbi despre un rezultat estimat relativ de acelaşi nivel, respectiv o medie de circa
3.900 kg pe hectar, faţă de cea de 4.000 kg pe hectar din anul 2018 . „Numărul
de plante pe metrul pătrat nu s-a putut realiza din cauza secetei din toamnă,
după care, în lunile mai şi iunie, precipitaţiile nu au permis intrarea în
lanuri, pentru aplicarea tratamentelor, a explicat Haralampie Duţu. Cultura de
cartofi este „una slăbuţă”, iar acest
rezultat îşi are punctul de plecare încă din anul 2018. „Ca urmare a
condiţiilor nepotrivite din anul precedent, sămânţa pentru 2019 a fost
afectată, peste toate suprapunându-se ploile din mai-iunie şi temperaturile
ridicate, favorizată fiind apariţia manei” subliniază specialistul DAJ. Astfel,
producţia medie estimată pentru anul 2019 este de aproximativ 12.000 kg pe hectar, sub cea din 2018, de circa
15.000 kg pe hectar. De altfel, a acest lucru s-a resimţit pe piaţă, unde 1 kg
de cartofi se vinde cu circa 2,5 lei, preţ mai mult decât dublu în comparaţie
cu 3-4 ani în urmă. „Au scăzut atât
suprafaţa cultivată cu cartofi, cât şi producţia obţinută la hectar, iar unde
este mai puţină producţie, preţul creşte”, arată Haralampie Duţu, directorul
executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Judeţul Suceava cultivă,
în prezent, 19.000-20.000 de hectare cu cartofi, comparativ cu 35.000-37.000 de
hectare la începutul anilor 90. Diminuarea este una de circa 40% când Suceava
era între primele 5 judeţe producătoare, alături de Harghita, Covasna, Braşov
şi Neamţ.