04 noiembrie 2019


După 9 luni din 2019,
Municipiul Suceava are venituri proprii mai mari cu 25 de milioane de lei faţă de anul trecut   
>Intrările sporite de datorează Guvernului „Dăncilă”, respectiv măsurii „creşterii cotei de alocare din impozitul pe venit de la 41,75% la 60%”
>Primăria a adunat restanţe la plată de 13,73 de milioane de lei, acestea urmând fi stinse în prima parte a anului următor, când se adună dările de la suceveni
Execuţia bugetului municipiului Suceava este una modestă, aceasta abia apropiindu-se de 60% din veniturile şi cheltuielile aprobate de Consiliul Local pentru anul 2019. Astfel, pe partea de venituri a bugetului Sucevei, intrările programate pentru cele dintâi 9 luni ale anului au fost realizate doar în proporţie de 57,16%, iar cheltuielile au avut un grad de execuţie de 56,63%. Conform execuţiei bugetare, în totalul cheltuielilor din primele trei trimestre ale anului ponderea cea mai mare o deţin cele cu bunurile şi serviciile din „Învăţământ”, respectiv una de 16,34%. La capitolul „Cultură, recreare şi religie” s-a alocat 13,11% din buget, cu preponderenţă pentru cheltuieli cu acţiuni culturale, sportive şi religioase, în timp ce la capitolul „Asigurări şi asistenţă socială”, cheltuielile cu plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a indemnizaţia de handicap au fost de 11,665 din buget. Transporturile” deţin 10,92% din cheltuielile din primele 9 luni ale acestui an, covârşitoare fiind cele cu repararea infrastructurii rutiere şi cu proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă.  „Protecţia mediului”  a deţinut o pondere de 9,89% din cheltuielile din primele trei trimestre ale anului, alocările în cauză luând calea achitării serviciilor cu salubritatea stradală şi salubritatea menajeră. Primarul Ion Lungu a ţinut să remarce că,  raportat la acelaşi interval din 2018, veniturile proprii ale bugetul municipiului au cunoscut o importantă creştere. „În primele 9 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut  s-au încasat cu 24,88 de milioane de lei mai mult” a reliefat şeful executivului municipal sucevean. Conform expunerii de motive la proiectul de hotărâre de Consiliul Local privind execuţia bugetară din primele trei trimestre, sporul înregistrat se datorează „creşterii cotei de alocare din impozitul pe venit încasat la bugetul stat, la nivelul municipiului Suceava, de la 41,75% la 60%”. Pe de altă parte, de evidenţiat este că, după 9 luni ale anului 2019, Primăria municipiului Suceava a adunat restanţe la plată de 13,73 de milioane de lei. „Sigur, ca de obicei, aceste plăţi le stingem în prima parte a anului următor,  când încasăm mai mult din taxe şi impozite locale” a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.