21 noiembrie 2019


Parcul industrial de la CET revine    

>Astăzi suntem într-o situaţie conflictuală, însă când se vor elibera terenurile, vom face un parc industrial în zona Termica” a declarat primarul Ion Lungu, înfiinţarea Zonei industriale „Bucovina” fiind aprobată în CL încă din 2012
>În august 2013, edilul-şef semnala apariţia Legii nr. 186 a parcurilor industriale, iniţiată de senatorul PSD Ovidiu Donţu, Lungu purtând o discuţie pe această temă, în Suceava, şi cu premierul Victor Ponta
Autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Suceava nu renunţă la intenţia de a pune  bazele unui parc industrial în Lunca râului cu acelaşi nume, pe terenurile de circa 150 de hectare pe care a fost construită şi a funcţionat Centrala Electrică de Termoficarea (CET), ulterior societatea comercială Termica. Fostul producător, distribuitor furnizor a intrat în faliment şi lichidare în anul 2015, pe rolul instanţelor se află numeroase acţiuni, dar suprafaţa amintită este, conform primarului Ion Lungu, proprietate a  municipiului reşedinţă.         „Rămân la fel de optimist că, într-o zi, vom face un parc industrial şi la Termica. Atunci când se vor termina respectivele procese, într-un an-doi, cei de acolo vor vinde utilajele, însă terenurile sunt ale Primăriei. Nu trebuie uitat însă lucrul cel mai important, acela că există toate utilităţile, gaze, energie electrică, linie ferată. Astăzi suntem într-o situaţie conflictuală, însă când se vor elibera terenurile, vom face un parc industrial în zona Termica, unde acesta se pretează foarte bine” a precizat, într-o conferinţă de presă edilul-şef sucevean.
Reamintim că, la finele lunii martie 2012, consilierii locali suceveni au aprobat înfiinţarea Zonei industriale „Bucovina”. Potrivit hotărârii, aceasta este definită ca o zonă cu facilităţi pentru investitori, sub formă de taxe şi impozite reduse pentru o perioadă de 3 ani, utilităţi la preţuri diminuate, costuri mici pentru pregătirea personalului, cât şi a tarifelor mici, în vederea organizării de târguri şi expoziţii comune de promovare. Zona industrială „Bucovina” era prevăzută a conţine unităţi din domeniile sucevene cu tradiţie, precum prelucrarea lemnului, cărnii, fructelor şi legumelor, cât şi din industriile chimică, energetică, auto şi IT. De asemenea, în august 2013, şeful administraţiei locale, Ion Lungu, aducea la cunoştinţă că a fost aprobată Legea nr. 186 din 2013 a parcurilor industriale, cu aport esenţial al senatorului PSD, Ovidiu Donţu. Totodată, Lungu preciza că o discuţie pe marginea acestui proiect a purtat-o şi cu Victor Ponta, cu prilejul vizitei premierului de la acea vreme în Suceava.     
În prezent, Primăria municipiului Suceava este acţionar la societatea comercială Parcuri industriale SA, vărsând efectiv suma de  335.820 de lei, reprezentând aproximativ 15% din capitalul social al firmei. Societatea comercială pe acţiuni Parcuri industriale are ca acţionari Consiliul Judeţean Suceava, municipiul Suceava, oraşul Salcea, comuna Adâncata şi comuna Dumbrăveni, sediul acesteia fiind pe strada "Aeroportului" nr. 1 din Salcea.  Obiectul principal de activitate al societăţii este administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, capitalul social subscris în numerar fiind de 2.254.790 de lei, divizat în 225.479 de acţiuni nominative dematerializate, cu o valoare de 10 lei fiecare. Judeţul Suceava prin Consiliul Judeţean are 67% din capitalul social, oraşului Salcea şi comunei Adâncata revenindu-le câte 5%. Scopul înfiinţării unui parc industrial îl reprezintă stimularea investiţiilor directe, autohton şi străine, în industrie, servicii, cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare. De asemenea, urmărite sunt dezvoltarea regională, dezvoltarea întreprinderilor mari, mijlocii şi mici şi crearea de noi locuri de muncă. „Este un lucru bun şi este datoria noastră să încercăm să facem aceste parcuri industriale, să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm zona şi să dăm o şansă tinerilor care vor să muncească în România” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei.