28 iulie 2011

Zona metropolitană Suceava are statut şi act constitutiv
• Asocierea înlesneşte dezvoltarea economică, creşterea calităţii vieţii locuitorilor şi serviciilor oferite populaţiei
• Preşedintele Asociaţiei este primarul de Suceava, Ion Lungu, în calitatea sa de edil şef al celei mai mari unităţi teritorial-administrative din componenţă
Aleşii locali suceveni au aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, actul constitutiv şi statutul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Zona metropolitană” Suceava, precum şi participarea municipiului reşedinţă, alături de oraşul Salcea şi comunele Adîncata Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara Pătrăuţi şi Bosanci la constituirea noii structuri. În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost stabilită contribuţia la patrimoniul Asociaţiei, numindu-se şi cei 23 de reprezentanţi ai Sucevei în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei. Potrivit legii, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sunt structuri de cooperare cu personalitate juridică, de drept privat, înfiinţate de unităţile administrativ-teritoriale pentru realizarea în comun a unor servicii. Acestea au scopul derulării în comun a unor proiecte de interes zonal sau regional şi furnizarea de servicii publice comune. Principalele domenii în care va activa asociaţia de dezvoltare intercomunitară sunt transportul urban şi interurban, managementul deşeurilor, învăţământ, infrastructură, turism şi agricultură. ,De asemenea, Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Zona metropolitană” Suceava, ];i propune administrarea eficientă şi integrată a potenţialului de care dispune zona, dezvoltarea culturii, sportului şi agrementului, precum şi atragerea de noi investiţii şi creşterea accesului la resurse. Primarul Ion Lungu a precizat că asocierea dintre unităţile administrativ-teritoriale în cauză înlesneşte dezvoltarea economică, creşterea calităţii vieţii locuitorilor şi serviciilor oferite populaţiei. Reamintim că deoarece aleşii din comuna Şcheia au fost împotriva intrării în Asociaţie, din noua zonă de tip metropolitan a acceptat să intre comuna Bosanci.
Organele de conducere ale Asociaţiei sunt Consiliul de Administraţie, Consiliul Director şi Cenzorul. Consiliul de administraţie are 57 de membri din rândul consilierilor locali ai localităţilor componente, din Consiliul Director făcând parte cei 8 primari. Preşedintele Asociaţiei este primarul de Suceava, Ion Lungu, în calitatea sa de edil şef al celei mai mari unităţi teritorial-administrative din componenţă.