„Centrul economic Bucovina” intră în lichidare
• Deoarece firma a fost deposedată de bunuri respective, prin preluarea lor în patrimoniul CJ, aceasta este în imposibilitatea exercitării obiectului de activitate
• Investiţia de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” s-a ridicat la 5 milioane euro având clădiri şi amenajări pe o suprafaţă construită de 11.000 de metri pătraţi
Deliberativul judeţean sucevean a mandatat ieri, în şedinţă ordinară, pe reprezentanţii Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA) de la societatea comercială „Centrul economic Bucovina”(CEB) să voteze pentru dizolvarea firmei şi, totodată, să desemneze un lichidator al acesteia. Societatea comercială „Centrul economic Bucovina” Suceava a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 26 din 28 aprilie 2006, scopul declarat fiind acela de administrare a infrastructurii finanţată şi înfiinţată în cadrul Programului „PHARE 2001-Coeziunea economică şi socială”. Consiliul Judeţean Suceava are calitatea de acţionar unic la CEB şi 5 împuterniciţi mandataţi în AGA, în 2008, printr-o altă hotărâre al consilierilor, fiind aprobată preluarea a bunurilor mobile şi imobile, construite prin programul amintit, în domeniul judeţului şi administrarea Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat(DADPP). Acelaşi act normativ prevedea suspendarea pe durata a 3 ani a activităţii comerciale „Centrul economic Bucovina”, termen care a expirat la 1 iulie 2011. Deoarece firma a fost deposedată de bunurile respective, aceasta este în imposibilitatea exercitării obiectului de activitate, motiv pentru care s-a ales varianta dizolvării. „Întrucât a expirat perioada de suspendare a activităţii, cât şi faptul că societatea se află în imposibilitatea realizării obiectului de activitate, motivat prin aceea că bunurile au fost date în administrare la Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat, se impune dizolvarea societăţii”, se arată în expunerea de motive semnată de vicepreşedintele CJ, Vasile Ilie, în care menţionează că decizia poate fi luată de hotărârea de AGA.
În februarie 2009, preşedintele PD-L al administrativului judeţean, Gheorghe Flutur, declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii, foarte puţine dintre spaţiile disponibile fiind închiriate. Aceasta după ce, în septembrie 2008, aleşii judeţeni stabiliseră o chirie de pornire la licitaţie de 6 lei pe metru pătrat şi lună pentru spaţiile de producţie şi servicii şi una de 11 lei pe metru pătrat şi lună pentru spaţiile utilizate ca sedii administrative. În cazul spaţiilor de depozitare a bunurilor pentru expoziţii şi vânzări, preţul de pornire a fost stabilit la 9 lei pe metru pătrat şi lună-în incintele interioare şi de 2 lei pe metru pătrat şi lună-în cele exterioare. Aceleaşi sume sunt valabile şi pentru spaţiile de expoziţii din interior şi exterior. În cazul sălilor de conferinţe s-a consacrat cel puţin 111 lei pe zi şi sală, pentru o perioadă ce depăşeşte 7 zile acordându-se o reducere de 50%. Atunci, spaţiile destinate activităţilor de tip restaurant au fost scoase la închiriere începând de la 220 de lei pe zi.
Societatea comercială Centrul Economic „Bucovina s-a constituit pe 1 mai 2006, pe vremea administraţiei judeţene PSD. Investiţia de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare”, în valoare de circa 5 milioane euro şi suprafaţa construită fiind de 11.000 de metri pătraţi, a fost finanţată în proporţie de 62,58% din fonduri PHARE, Guvernul României contribuind cu 24,32%. Participarea Consiliului Judeţean s-a ridicat la aproape 655 de mii de euro, reprezentând 13,1% din costul eligibil.