03 iulie 2011

Din cauza testelor scumpe
Seminţe negarantate şi de proastă calitate pe piaţa suceveană
• „Dacă un producător vine pe piaţǎ cu 10-16 specii de legume, acesta ar trebui sǎ achite între 1000-1600 lei contravaloarea testelor de calitate”, declară Jenica Turiceanu, şeful ITCSMS
Trei operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional, iar altora 16 li s-a retras temporar autorizaţia de funcţionare, în urma monitorizării, în perioada aprilie-mai, a circulaţiei şi comercializării seminţelor, conform unui ordin la prefectului Sorin Arcadie Popescu. Cele 32 de verificări au fost făcute în zonele Suceava, Fălticeni, Rădǎuţi, Siret, Liteni, Dolhasca, Dumbrăveni, Arbore, Volovăţ, Milişăuţi, Cîmpulung Moldovenesc, Frasin, Vama, Gura Humorului şi Vatra Dornei, dar şi în Bazarul Suceava. Jenica Turiceanu, director executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Suceava arată că, în urma controalelor, de la 7 furnizori neautorizaţi, au fost confiscate 1.620 plicuri seminţe de legume; de la alţi 14 operatori economici s-au oprit de la comercializare 920 kg de porumb şi plante furajere, din cauza capacităţii germinative slabe, cantitatea 11.300 kg de sămânţă de orzoaică de primăvară fiind orientată înspre consum.
Turiceanu atrage atenţia cǎ obţinerea de seminţe în fermele micilor agricultori nu garantează calităţile biologică şi fitosanitarǎ şi nici puritatea, capacitate germinativǎ şi umiditatea impuse. Directorul executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor crede că de vină pentru comercializarea de seminţe de proastă calitate sunt tarifele mari percepute la testele de verificare. „Tarifele pentru testele de calitate în laborator, pentru o singurǎ specie, variază între 98 lei la cereale, 179 lei la plante furajere şi 93 lei la legume, costuri mari în comparaţie cu cantităţile mici produse în câmp şi apoi comercializate. Dacă luǎm în calcul cǎ un producător - în baza certificatului eliberat de primărie - vine pe piaţǎ cu 10-16 specii de legume, acesta ar trebui sǎ achite între 1000-1600 lei contravaloarea testelor de calitate, lucru la care renunţǎ din lipsă de fonduri. Totuşi, marfa este vândută fără garantarea calităţii cu buletin de analiză”, reliefează Jenica Turiceanu. Conform legislaţiei în vogoare, comercializarea seminţelor se realizează de către agenţii economici, persoane fizice sau juridice, înregistraţi în acest scop şi care au primit autorizaţie eliberată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vizată anual de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Suceava.