20 iulie 2011

Primele două proiecte POS-Mediu intră în procedură de licitaţie
• Pentru ceea ce este cunoscută şi ca etapa a doua Programului ISPA, aglomerarea urbană Suceava-Salcea are prevăzută suma de 35 de milioane de euro
Municipalitatea suceveană lansează, luna viitoare, procedura de licitaţie pentru două dintre proiectele din Programul Operaţional Sectorial POS-Mediu, anunţă viceprimarul Viorel Seredenciuc.

În primul rând, este vorba despre reabilitarea conductelor de subtraversare a râului Suceava cu apele menajere care se adună din oraş. „Este un obiectiv cu care am avut foarte mari probleme până acum, întrucât în zonă se adună tot volumul din centrul municipiului, iar colmatările sunt foarte dese”, iterează Seredenciuc, adăugând că soluţia tehnică adoptată este una performantă şi care permite intervenţii fără oprirea instalaţiei. Cel de al doilea proiect are în vedere reabilitarea staţiei de tratare-epurare a apelor uzate de la Mihoveni. Viorel Seredenciuc precizează că, în octombrie, vor fi lansate şi procedurile de licitaţie pentru celelalte două proiecte POS-Mediu pe care le are aprobate aglomerarea urbană Suceava, respectiv cele de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi celor de canalizare din municipiul reşedinţă şi din oraşul Salcea. În Suceava sunt vizate extinderea reţelelor de utilităţi din Iţcani, precum şi introducerea acestora din urmă în noile cartiere ale urbei respectiv „Tătăraşi”, „Lanişte” şi cel adiacent bulevardului „Sofia Vicoveanca”. Astfel, extinderea reţelelor de alimentare cu apă se va face pe 76 de străzi şi cu circa 34 km, iar reabilitările au în plan 23 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 34 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 4,5 km, vor intra în reabilitare. „Sperăm ca aceste termene să fie respectate, astfel încât înspre sfârşitul toamnei să putem trece la execuţia primelor două proiecte, iar din primăvara anului viitor şi a celorlalte două, care sunt şi mai grele”, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc. Finanţarea pentru ceea ce este cunoscută şi ca etapa a doua Programului ISPA urmează a fi deblocată în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Sector apă şi apă uzată. Perioada de aplicare a Programului este 2010-2013, însă obiectivele acestuia prevăd investiţii care se vor derula şi după 2013. Studiul de fezabilitate a fost întocmit de EPTISA România, valoarea investiţiei pentru întreg judeţul Suceava fiind de circa 120 de milioane de euro. Astfel, sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru 5 aglomerări urbane, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului. Aglomerarea urbană Suceava-Salcea are prevăzută suma de 35 de milioane de euro.