04 martie 2024

 La frontiera cu Ucraina

Inspectorii sanitari veterinari au respins 3 transporturi de produse de origine non animală

> Cu prilejul miilor de verificări, aceştia au dispus confiscarea a 33 kg de carne, 15 kg de produs lactate şi a 300 de ouă  

> Pentru reziduuri au fost analizate 1.696 de probe, altele 16.585 vizând examinarea microbiologică şi fizico-chimică

În 2023, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a avut o intensă activitate în cele două puncte de trecere a frontierei din judeţul Suceava, la graniţa cu Ucraina, se evidenţiază într-o informare a instituţiei sucevene.   

Astfel, în Punctul de Inspecţie în Frontieră din Siret al DSVSA, pe partea de transporturi de produse de origine animală destinate consumului uman, inspectorii sanitari veterinari suceveni au controlat 929 de „importuri”, 5.408 de „tranzite-intrare” şi 357 de „tranzite ieşire”. În cazul produselor de origine animală nedestinate consumului uman, în perioada la care facem referire prin verificări au trecut 235 de „importuri”,  512 de „tranzite intrare” şi 4 „tranzite ieşire”. De asemenea, în anul trecut, 12.732 de controale au fost efectuate în conformitate cu Ordinul nr. 120 din 2022 privind condiţiile în care se derulează operaţiunile de import, export şi comerţ intraunional de produse şi alte ingrediente alimentare de origine non animală supuse controlului oficial pentru siguranţa alimentelor. Alături de acestea, 87 de acţiuni de control au vizat transporturi alimentare de origine non animală în condiţii speciale, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1158 al Comisiei Europene cu privire la condiţiile importării produselor alimentare şi a hranei pentru animale originare din anumite ţări terţe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobîl. Totodată, în PCTF Siret, supuse verificării au fost 7 „transporturi importate” de produse ecologice, cât şi 6.710 de transporturi de materii prime furajere.  Cu prilejul controalelor, inspectorii sanitari veterinari au respins 1 transport de produse de origine animală şi două transporturi de produse de origine non animală. În ceea ce priveşte cantitatea de produse de origine animală identificată şi confiscată, inspectorii DSVSA Suceava au dispus indisponibilizarea a 33 kg de carne, 15 kg de produse lactate şi a 300 de ouă. În anul 2023, la Punctul de Inspecţie Sanitară Veterinară de cale ferată Vicşani-Dorneşti, inspectorii Direcţie Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au controlat 1.808 de transporturi cu produse alimentare  de origine non animală în condiţii normale, dar şi 739 de transporturi de materii prime furajere. Conform informării citate, pe durata anului 2023, în Laboratorul  DSVSA au fost analizate 1.696 de probe pentru determinarea reziduurilor, 16.585 de probe vizând examinarea fizico-chimică şi microbiologică a alimentelor.