18 martie 2024

 Inspectorii sanitari veterinari verifică „autenticitatea produselor lactate”

> În urma controalelor făcute,  ca urmare a neregulilor depistate, o firmă a fost amendată cu nu mai puţin de 10.000 de lei

Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a desfășurat controale tematice pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai produselor alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate comercializate pe piața națională. Potrivit dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, inspectorii sanitari veterinari au  făcut controale la diverse obiective, printre care depozite alimentare autorizate, unități de reambalare a produselor lactate, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros și magazine alimentare din incinta piețelor și complexurilor comerciale. Supuse verificării au fost loturi de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate provenite din state membre UE și țări terțe. De asemenea, s-au prelevat mostre pentru analize de laborator în vederea determinării parametrilor fizico-chimici, conform informațiilor de pe etichetă, şi a identificării „speciilor de lapte utilizate în fabricarea acestor produse, precum și detectării adăugirilor de grăsimi vegetale și proteine de soia”. Cele 60 de controale ale inspectorilor sanitari veterinari suceveni au vizat unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, vizată fiind „determinarea profilului lipidic sau a proteinei vegetale,  respectiv identificarea speciei”. În acest sens,  recoltate au fost probe de produse lactate. Pe durata controalelor, ca urmare a neregulilor depistate, inspectorii DSVSA au aplicat 10 avertismente şi o amendă în valoare de 10.000 de lei. Potrivit dr. Mihai Sorin Voloşeniuc,  deficienţele descoperite au constat în manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa documentelor de sănătate ale angajaţilor, cât şi a certificatelor de absolvire a cursurilor de igienă.  De asemenea, lipsea planul de autocontrol sau, dacă exista, acesta nu era respectat, spaţiile de depozitare nu erau întreţinute, termograma era necompletată, mijloacele auto nefiind înregistrate sanitar veterinar.