10 ianuarie 2024

 Încă la fundamentare

Venituri şi cheltuieli de aproape 900 de milioane de lei, în bugetul Sucevei pentru anul 2024

> Majorarea medie de salarii din ianuarie va fi de 5%, când se vor da „bani mai mulţi  celor cu salarii mici şi bani mai puţini la cei cu salarii mari”

> Diminuate vor fi cheltuielile cu bunurile şi serviciile, valoarea subvenţiilor va rămâne aceeaşi, crescând, în schimb, cheltuielile cu asistenţa socială

O primă simulare a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Suceava a fost deja făcută, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Potrivit edilului-şef sucevean, valoarea acestuia este 889,653 de milioane de lei, reprezentând 89,99% faţă de bugetul din anul trecut, îcu precizarea că, până la a fi supusă dezbaterii plenului deliberativului local, proiecţia bugetară pentru 2024 va mai suferi modificări. „Bugetul nu este definitiv, cu siguranţă urmând a suporta modificări. Drept exemplu, la proiectele  europene, suntem obligaţi să punem mai mult cu 30% la devizele pe care le avem, reprezentând rezerva de buget. Aşa fost dată o ordonanţă în luna noiembrie, în ideea că vor creşte preţurile şi vor apărea cheltuieli neprevăzute, în special pe Programul de Redresare şi Rezilienţă, în care există foarte multe cheltuieli neeligibile, în unele proiecte chiar şi de 50%. Acest lucru schimbă radical fondurile pentru proiectele europene, la Aqua park, unde suntem în faza finală de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, cu această rezervă de buget valoarea de 23 de milioane de euro va urca la 29 de milioane de euro. Sigur, noi mergem pe ideea că nu va fi cazul să folosim această rezervă de buget, deoarece în cadrul competiţiilor aferente licitaţiilor valoarea respectivă poate scădea” subliniază şeful municipalităţii. Lungu informează că, potrivit proiectului de buget, 50 de milioane de lei sunt prinse la capitolul Transporturi, în care intră inclusiv reparaţiile şi întreţinerea străzilor. Capitolul Învăţământ este creditat cu 204 milioane de lei, iar capitolul Locuinţe şi dezvoltare publică cu 116 milioane de lei.  Cheltuielile de personal vor fi aproximativ egale cu cele din anul 2023, când au fost reduse 80 de posturi. Astfel, fondurile economisite pe această cale vor fi destinate majorării salariale medii de 5% din luna aceasta, potrivit recentelor prevederi legale, „urmând a se da bani mai mulţi celor cu salarii mici şi bani mai puţini la cei cu salarii mari”. Totodată, diminuate vor fi cheltuielile cu bunurile şi serviciile, în timp ce valoarea subvenţiilor va rămâne la nivelul celei din anul recent încheiat. În schimb, Ion Lungu, primarul Sucevei, a ţinut să precizeze că vor creşte fondurile rezervate asistenţei sociale.