03 ianuarie 2024

 

De astăzi

Sucevenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale pentru noul an

>  Acestea sunt actualizate cu rata inflației de 13,8%, contribuabilii care îşi achită integral obligaţiile până pe 31 martie beneficiind de o reducere de 10%

Începând de pe 4 ianuarie, contribuabilii din municipiul Suceava pot scăpa de o grijă, achitându-şi obligaţiile fiscale pentru anul 2024, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. „Pe cei care vor să vină la Primărie, îi anunţ că de pe 4 ianuarie, de la ora 8.00 dimineaţa, se deschid ghişeele pentru plata impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2024. Într-o primă fază, programul o să fie până la ora 16.00, iar în măsura în care vor fi solicitări, acesta va fi prelungit până la ora 18.00” a precizat primarul Ion Lungu.  

La finele anului trecut, Consiliul Local a aprobat actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației de 13,8%. În zona A, pentru o garsonieră impozitul este de 116 lei; pentru un apartament cu două camere-209 lei; pentru un apartament cu trei camere-303 lei, iar în cazul unui apartament de patru camere se va plăti 349 de lei. La mijloacele de transport auto, taxa este 65 de lei la o capacitate cilindrică de până în 1.000 cm cubi, ajungând la 280 de lei pentru cele de peste 1900 de cm cubi. Contribuabilii care achită obligaţiile fiscale pentru întregul an, până la data de 31 martie, beneficiază de o reducere de 10%, aplicabilă impozitelor pe terenuri, clădiri şi autoturisme. Constituie venituri ale bugetului local impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe terenuri, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă, impozitul pe spectacole, alte taxe locale, amenzile şi accesoriile aferente impozitelor şi taxelor locale, taxele extrajudiciare de timbru.