03 ianuarie 2024

Recrudescenţă a gripei aviare la lebedele de pe lacurile de lângă Fălticeni

>  „Se pare că este vorba despre o tulpină înalt-patogenă a virusului, cu o evoluţie fulminantă” a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA

 > Contactul cu păsările agonizând sau cu cadavre ale acestora trebuie evitat, „în lume înregistrându-se situaţii de transmitere a bolii la om”

Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, semnalează declanşarea unui îngrijorător episod de infectare cu virusul gripei aviare şi de mortalitatea ridicată la lebedele de pe lacurile din zona municipiului Fălticeni. Dr. Voloşeniuc opinează că este vorba despre un „debut supra-acut la bolii”, acesta fiind favorizat de migrarea zburătoarelor, pe fondul temperaturilor ridicate, dar şi al zgomotului produs de petardele şi jocurile de artificii specifice Sărbătorilor de iarnă. „Cert este că, din nou, asistăm la o recrudescenţă a bolii” atrage atenţia şeful DSVSA, menţionând că alertaţi au fost toţi medicii veterinari din judeţ. Mai întâi, boala a reapărut pe Lacul Bâtca Doamnei din judeţul Neamţ, ulterior Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală confirmând prezenţa virusului gripei aviare la lebede de pe acumulările de apă de pe râul Siret, iar apoi şi la cele de pe lacurile de la Fălticeni. „La ora actuală avem mai multe zone afectate, respectiv salba de lacuri de la Fălticeni, cât şi acumulările de apă de la Rogojeşti şi Bucecea, la graniţa cu judeţul Botoşani, pe Lunca Siretului” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc.           
În urma şedinţei Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, după adunarea şi neutralizarea imediată a cadavrelor, în focar şi în jurul acestuia populaţia a fost informată să-şi ţină păsările domestice închise, mai predispuse la infectare fiind raţele şi gâştele. Dr. Voloşeniuc spune că în momentul în care la acestea sunt remarcate îmbolnăvirea sau mortalitatea, crescătorii trebuie să se adreseze de urgenţă medicului veterinar ori să sune la tel verde 0230 522848. Pe de altă parte, toate unităţile administrativ-teritoriale au fost puse în temă în legătură cu „posibilitatea iminentă a apariţiei bolii şi la alte specii de păsări”, în preajma ochiurilor de apă fiind interzise acţiunile recreative şi activităţile sportive,. Totodată, deosebit de important este ca primăriile şi gestionarii fondurilor de vânătoare să ia măsuri de combatere a vulpilor, a câinilor fără stăpân şi câinilor sălbăticiţi, „care pot lua cadavrele de păsări şi să le ducă înspre gospodării”. „Se pare că este vorba despre o tulpină înalt-patogenă a virusului, cu o evoluţie fulminantă. Apelul meu către toţi cei care observă păsări agonizând, sau cadavre ale acestora, să nu se apropie, evitând contactul, deoarece - chiar dacă în ţară nu avem cazuri -, în lume s-au înregistrat situaţii de transmitere a bolii la om, cu grave consecinţe asupra sănătăţii” accentuează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În prima zi a alertei, înainte de „minivacanţa de Anul nou”, de pe ochiurile de apă de lângă municipiul Fălticeni au fost adunate 40 de cadavre de lebede, numărul acestora ajungând, acum, la peste 100. Semnele precoce ale prezenţei virusului aviar sunt depresia, anorexia, reducerea consumului şi febra. Păsările bolnave stau cu capul aplecat, prezintă creste şi bărbiţe cianotice, diaree apoasă, respiraţie dificilă şi lăcrimare excesivă.