În perioada Sărbătorilor de iarnă,
Peste 130 de controale, amenzi de 70.000
de lei şi 26 de avertismente date de inspectorii sanitari veterinari suceveni
> Printre neregulile depistate se numără condiţiile
precare igienă, etichetarea, manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a
produselor, precum şi personal fără carnet de sănătate
În perioadele premergătoare Crăciunului şi Anului nou, Direcţia Sanitară
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a desfăşurat o intensă activitate
de controale oficiale şi de impunerea a măsurile de prevenire a toxiinfecţiilor
alimentare, face cunoscut dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei
sucevene. Astfel, inspectorii sanitari veterinari au controlat nu mai puţin de 192
de controale, dintre care 79 în unităţi de alimentaţie publică, respectiv în
restaurante, unităţi de timp fast-food, pizzerie şi catering. Inspectorii DSVSA
au verificat de asemenea, 22 de pensiuni turistice, 52 de magazine alimentare, 9
supermarketuri şi hypermarketuri, 13 laboratoare de cofetărie şi laboratoare de
patiserie, 4 depozite alimentare, 3 unităţi de abatorizare, 5 carmangerii şi
măcelării, dar şi 5 unităţi de procesare a cărnii. Şeful DSVSA informează că în
urma neregulilor constatate, inspectorii
din subordine au dat 7 amenzi însumând 70.000 de lei, cât şi 17 avertismente,
conform Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2001. Printre deficienţele constatate
se numără condiţiile precare igienă, etichetarea, manipularea şi depozitarea
necorespunzătoare a produselor, precum şi lipsa documentelor doveditoare a stării
de sănătate a personalului. Verificate au fost inclusiv 42 de unităţi de procesare,
depozitare şi comercializare a produselor de origine non-animală. Conform dr. Mihai
Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, agenţii economici controlaţi s-au ales cu
9 avertismente, abaterile de la legislaţia sanitară veterinară depistate
constând în manipularea necorespunzătoare, grafice de temperatură incomplete,
planuri de control incomplete, dar şi în lipsa acţiunilor de dezinfecţie,
dezinsecţie şi deratizare.