09 ianuarie 2024

 În perioada Sărbătorilor de iarnă,

Peste 130 de controale, amenzi de 70.000 de lei şi 26 de avertismente date de inspectorii sanitari veterinari suceveni     

>  Printre neregulile depistate se numără condiţiile precare igienă, etichetarea, manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor, precum şi personal fără carnet de sănătate

În perioadele premergătoare Crăciunului şi Anului nou, Direcţia Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a desfăşurat o intensă activitate de controale oficiale şi de impunerea a măsurile de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare, face cunoscut dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei sucevene. Astfel, inspectorii sanitari veterinari au controlat nu mai puţin de 192 de controale, dintre care 79 în unităţi de alimentaţie publică, respectiv în restaurante, unităţi de timp fast-food, pizzerie şi catering. Inspectorii DSVSA au verificat de asemenea, 22 de pensiuni turistice, 52 de magazine alimentare, 9 supermarketuri şi hypermarketuri, 13 laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, 4 depozite alimentare, 3 unităţi de abatorizare, 5 carmangerii şi măcelării, dar şi 5 unităţi de procesare a cărnii. Şeful DSVSA informează că în urma neregulilor constatate, inspectorii  din subordine au dat 7 amenzi însumând 70.000 de lei, cât şi 17 avertismente, conform Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2001. Printre deficienţele constatate se numără condiţiile precare igienă, etichetarea, manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor, precum şi lipsa documentelor doveditoare a stării de sănătate a personalului. Verificate au fost inclusiv 42 de unităţi de procesare, depozitare şi comercializare a produselor de origine non-animală. Conform dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, agenţii economici controlaţi s-au ales cu 9 avertismente, abaterile de la legislaţia sanitară veterinară depistate constând în manipularea necorespunzătoare, grafice de temperatură incomplete, planuri de control incomplete, dar şi în lipsa acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.