Transporturi de produse
alimentare „în condiţii care pot determina contaminarea”
> Inspectorii DSP Suceava au controlat atât producătorii, retailerii,
cât şi pe producătorii primari, care vând direct consumatorului final
Inspectorii Serviciului de Control Sănătate Publică au desfăşurat în
iulie, 82 de acţiuni de control la “obiectivele din categoria aliment”,
informează Direcţia de Sănătate Publică Suceava, conform căreia neconformitățile
depistate au fost sancţionate cu 10 amenzi în valoare totală de 24.200 de lei. Potrivit
unei informări a instituţiei sucevene, 10 controale au vizat pe producători şi
ambalatori, aplicată fiind o amendă în valoare de 3.000 de lei, în timp ce 43 de
verificări la retaileri s-au lăsat cu două amenzi însumând 3.200 de lei. La
unităţile din sectorul de servicii, cele 26 de controale s-au concretizat în 5
amenzi totalizând 13.000 de lei, producătorilor primari, respectiv celor care
vând direct consumatorului final, cu ocazia a 3 controale s-au dat două amenzi cu un total de 5.000 de lei.
În conformitate cu sursa citată, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au
descoperit neconformități constând în depozitarea ambalajelor de transport al
produselor alimentare în condiţii care pot determina contaminarea sau
impurificarea produsului finit; neasigurarea controlului şi înregistrării
temperaturii în spaţii frigorifice, dar şi neefectuarea operaţiunilor de curăţare
a locului de muncă, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. De
asemenea, s-a constatat utilizarea ustensilelor de curăţenie folosite pentru
anexele sanitare la asigurarea igienei în spaţiile de prelucrare a alimentelor;
neefectuarea cursului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă;
neasigurarea examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii, precum şi neasigurarea echipamentului de protecţie
curat și complet pentru personalul care lucrează în sectorul de desfacere a
alimentelor.