Nici urmă de pesticide la beneficiarii ajutorului
minimis pentru cultivarea de tomate,
usturoi şi cartofi
> „Garantăm, sută la sută, că într-adevăr, la
aceştia lucrurile stau foarte bine” a declarat Elena Claudia Gogu, şefa
Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană
Din păcate, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava nu are
atribuţii pe partea de analize a prezenţei reziduurilor de pesticide în legume
şi fructe, instituţia având competenţe „în tot ceea ce înseamnă comercializarea,
începând de la producţia primară, mergând pe filiera de produs, atât în ceea ce
priveşte mici producători, cât şi persoanele juridice”. „Avem atribuţii de
verificare a conformităţii produselor, dar şi a modului de comercializare, pe
partea de etichetare” informează Elena Claudia Gogu, director executiv al DAJ.
Şefa primei instituţii agricole a judeţului ţine să evidenţieze că sub acest
aspect lucrurile sunt sub control, în special la beneficiarii ajutorului de minimis,
în speţă la cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi, care sunt verificaţi
împreună cu inspectorii Oficiului Judeţean Fitosanitar Suceava. Aceasta
întrucât fermierii care primesc subvenţii pentru culturile amintite sunt
obligaţi să ţină registrul de evidenţă a tratamentelor, verificările confirmând
respectarea prevederilor legale. „Pentru aceşti fermieri garantăm, sută la
sută, că într-adevăr lucrurile stau foarte bine, lucru dovedit şi prin
analizele care se iau - ce este drept prin eşantionare -, analize care au
dovedit că nu există reziduuri de pesticide” subliniază directorul executiv la
DAJ. Pe de altă parte, în scopul obţinerii de produse agricole sănătoase,
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava organizează, periodic, dezbateri
şi cursuri de instruire cu producătorii agricoli. „În fiecare an, la început de
sezon agricol, încercăm să comunicăm producătorilor din judeţul Suceava,
împreună cu colegii de la Oficiul Judeţean Fitosanitar, care sunt condiţiile optime
de producere a legumelor. Am chemat alături Banca de Gene, am desfăşurat
acţiuni cu seminţe româneşti, dar şi cu firme de inputuri cât mai aproape de
<ecologic>, astfel
încât rezultatul final al muncii fermierilor să fie tot mai sănătos” a declarat
Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană.