29 august 2023


Suceava va iniţia acţiuni de promovare a unui trai sănătos, identificată urmând a fi şi finanţarea necesară

> Aceasta după ce primarul Ion Lungu a participat la reuniunea Urbact University Malmö 2023, unde prezenţi au fost 460 de reprezentanţi din 256 oraşe delegate, reprezentând 30 de ţări

> Lungu a vizitat Primăria Malmö, surprins plăcut fiind că aceasta are un parc auto integral electric, „autobuzele de transport public având o culoare identică cu a celor din Suceava”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a luat parte la Malmö, în Suedia, la prima întâlnire din cadrul Programului de colaborare Urbact IV, la care  au  fost prezenţi 460 de delegaţi din 256 de oraşe partenere, reprezentând 30 de ţări. Potrivit edilului-şef sucevean, municipiul Suceava a elaborat un proiect împreună cu oraşele Lyon (Franța) - lider de proiect, Munchen (Germania), Lahti (Finlanda), Strasbourg (Franța), Bennisa (Spania), Loule (Portugalia), Malmö (Suedia) şi (Elefsina) Grecia.  „Am participat la prima întâlnire cu reprezentanţii proiectului, la Malmö (Suedia). La  deschiderea  reuniunii Urbact University Malmö 2023 au fost prezenţi 460 de participanți, din 256 oraşe delegate, reprezentând 30 de ţări.
 Am avut discuţii printre alţii, cu  viceprimarul  oraşului Malmö, doamna Sofia Heden şi cu directorul Secretariatului Urbact, domnul Teofil Olivier Gherca, un român pe care îĺ cunosc de când lucra la Ministerul Dezvoltării” informează şeful municipalităţii sucevene.
 Lungu arată că a vizitat Primăria oraşului Malmö, „care are tot parcul auto electric, autobuzele de transport public având o culoare identică cu a celor din Suceava”. Potrivit acestuia proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de cooperare inter-regională Urbact IV. Cu prilejul dezbaterilor, s-a stabilit ca, în baza schimbului de experienţă şi a bunelor practici identificate, fiecare oraş să realizeze Planul Local de Acţiune, document în care vor fi prezentate măsurile care urmează a fi implementate la nivel local. Scopul principal al acestuia este acela de a identifica exemple de bună practică ale partenerilor şi care ar putea fi aplicate şi în Suceava. Conform şefului executivului sucevean, împreună cu membrii Grupului Local Urbact, municipiul Suceava intenţionează să proiecteze un număr de acţiuni asociate cu promovarea unui trai sănătos şi să identifice scheme de finanţare care ar putea sprijini implementarea acestor acţiuni.  În Planul Local de Acţiune pot fi incluse, printre altele, ecologizarea spaţiilor publice; crearea de trasee sănătoase de mers pe jos; reducerea poluării aerului prin instalarea de perdele verzi pe drumurile principale, încurajând transportul alternativ; promovarea unui stil sănătos de „viaţă urbană”; promovarea alimentaţiei sănătoase în şcoli; înfiinţarea de centre medicale permanente în fiecare cartier; încurajarea îmbătrânirii active; adaptarea spaţiului public la nevoile populaţiei vârstnice, toate aceste acţiuni putând contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii. „Menţionez faptul că costurile legate de deplasarea în Suedia  au fost  suportate  din bugetul proiectului european, neangajând financiar municipalitatea” a ţinut să evidenţieze Ion Lungu, primarul Sucevei.