Suceava, invadat de vânzători ambulanţi de legume şi fructe din alte judeţe
> Inspectorii sanitari veterinari au controlat
peste 100 de asemenea comercianţi, sancţiuni fiind date pentru atestate de
producător în neregulă şi desfacerea de marfă cumpărată şi fără documente care
să îi certifice calitatea
> Directorul
executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, propune ca primăriile să poată elibera
autorizaţia de vânzare ambulantă, însă doar după ce comerciantul solicită şi obţine
avizul de rigoare de la DSVSA
Am aplicat sancţiuni, am stabilit termene de reverificare, iar în cazul atestatelor cu suspiciuni am apelat la Direcţia Agricolă, care se adresează instituţiei omoloage din judeţul respectiv, pentru a vedea în ce măsură cele susţinute de către comerciantul ambulant se confirmă” susţine şeful DSVSA. În ultima perioadă, inspectorii sanitari veterinari au controlat peste 100 de asemenea comercianţi, printre neregulile frecvent întâlnite fiind cele privind atestatele de producător incomplete, desfacerea produselor de către minori, precum şi comercializarea de legume şi fructe cumpărate, caz în care, obligatoriu, trebuie prezentat şi documentul de conformitate aferent. „Controalele continuă, vom avea acţiuni în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană şi Oficiul Judeţean Fitosanitar, să vedem exact ceea ce se întâmplă şi cum se întâmplă, pentru preveni apariţia de vânzători care să nu deţină documentele necesare, cât şi pentru a avea certitudinea că marfa de pe piaţa ambulantă este sigură” a explicat directorul executiv dr. Voloşeniuc. Acesta crede că legislaţia actuală în domeniu necesită unele clarificări, propunând ca, în viitor, primăriile să nu poată elibera autorizaţia simplă de vânzare ambulantă decât după ce solicitantul obţine avizul de rigoare de la Direcţia sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. „Având în vedere pe aceşti comercianţi ambulanţi care ridică probleme, DSVSA va desfăşura o campanie la toate primăriile care pot acorda autorizaţie de vânzare ambulantă. Astfel, înainte de eliberarea acesteia, respectivii solicitanţi vor trebui îndrumaţi înspre DSVSA, unde le vom preciza care sunt documentele necesare şi cum îşi pot desface produsele în condiţii legale, în aşa fel încât să fie prevenite situaţiile neplăcute” a precizat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.