Nu s-au identificat reziduuri de pesticide peste
limitele maxime admise În legumele şi fructele sucevene de sezon
> Oficiul Fitosanitar Suceava atrage atenţia că
între ultimul tratament efectuat şi punerea în consum a produselor vegetale este
obligatoriu să treacă un „timp de pauză”
Oficiul Fitosanitar Suceava are atribuţii în ceea ce priveşte controlul
produselor de protecţie a plantelor, atât la comercializarea, cât şi la utilizarea
acestora. Conform unei informări a structurii din subordinea Autorităţii
Naţionale Fitosanitare, în cadrul Programului anual de monitorizare a
reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale, specialiştii Oficiului
prelevă probe din producţia autohtonă. Astfel, anul acesta, până săptămâna
trecută, prelevate au fost 30 de probe, acestea fiind transmise laboratorului
din judeţul Mureş. În urma analizelor, „nu au rezultat reziduuri de pesticide
peste limitele maxime admise”. „Monitorizate au fost legume şi fructe de sezon,
precum pătrunjel, mărar, salată, spanac, usturoi, ceapă verde, conopidă, roşii
şi castraveţi, toate probele fiind conforme” relevă sursa citată. Oficiul
Fitosanitar Suceava reliefează că, la utilizarea produselor de protecţie a
plantelor, fermierii sunt obligaţi, prin Regulamentul 1107 al Parlamentului
European şi Consiliului, să ţină evidenţa produselor de protecţie a plantelor.
În momentul în care sunt verificaţi, fermierii trebuie să prezinte respectivul
registru, „aceasta fiind o modalitate de control”. Oficiul Fitosanitar Suceava
atrage atenţia că între ultimul tratament efectuat şi punerea în consum a
produselor vegetale este obligatoriu să treacă un „timp de pauză”, în funcţie de produsul de
protecţie a plantelor folosit. „Unele dintre produse au un timp de pauză de 3
zile, altele de 5 zile, 7 zile sau de 14 zile. Aceasta este modalitatea de
control şi prin care fermierul poate dovedi că respectă timpul de pauză. De
asemenea, fermierii trebuie să utilizeze produse omologate pe teritoriul
României” a punctat sursa citată.