22 iunie 2023

 O dată cu începerea sezonului concediilor

Trei luni de luni de controale pentru prevenirea toxiinfecţiilor sau infecţiilor cauzate de consumul de alimente

> Acolo unde se impune, în regim de urgenţă DSVSA va suspenda sau interzice activitatea unităţilor în neregulă şi va retrage de la consum alimentele „suspecte”

În perioada 26 iunie-3 septembrie, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare la om, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava declanşează campania de controale tematice în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în special în cele situate în zonele de agrement şi în localităţile de interes turistic. Anunţul este făcut de dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al DSVSA, care precizează că vizate sunt unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, laboratoarele, de cofetărie sau de patiserie, pensiunile turistice, carmangeriile, măcelăriile, hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele alimentare. adjunctul şefului instituţiei sucevene pune în vedere că, în cazul în care constată că nu sunt respectate condiţiile de igienă sau nu s-au remediat deficienţele depistate cu ocazia controalelor anterioare, DSVSA va proceda la suspendarea temporară sau interzicerea activităţii agenţilor economici cu pricina. Aceleaşi măsuri vor fi dispuse şi atunci când se evidenţiază că sunt încălcate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la provenienţa, trasabilitatea, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor obţinute din carnea de porc sau care conţin carne de porc. „Pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, în cazul cărnii şi produselor  a căror provenienţă nu poate fi demonstrată pe baza documentelor însoţitoare sau provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, DSVSA va lua măsura retragerii din consum şi neutralizării acestora” subliniază dr. Corneanu.  Pentru produsele alimentare preparate fără respectarea condiţiilor de igienă, cât şi alimentele care nu se încadrează în parametrii de calitate şi siguranţă, dispusă va fi, în regim de urgenţă,  retragerea din consum uman, reţinerea alimentelor „suspecte, încriminate”, cât şi aplicarea de amenzi contravenţionale. „Pentru orice suspiciune sau caz de toxiinfecţie sau infecţie cauzată de consumul de alimente, DSVSA va notifica ANSVSA prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje” reliefează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava.