08 iunie 2023

 În ultimele sezoane estivale

Niciun caz de toxiinfecţie alimentară

> Cele reclamate au rămas doar la stadiul de suspiciune, DSVSA Suceava declanşând deja o campanie de controale preventive în locurile aglomerate

> Nu este recomandată expunerea produselor alimentare la soare, acestea riscând a se deprecia în scurt timp, avertizează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc

Pe fondul începerii sezonului estival, al temperaturilor ridicate, vacanţelor, taberelor şcolare şi concediilor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava iniţiază o serie de verificări privind respectarea legislaţiei sanitare veterinare în localurile şi locurile cu aglomerări de persoane. Campania se doreşte a fi una preventivă, urmărind „preîntâmpinarea unor evenimente neplăcute”. „Plecăm de la premisa că niciun proprietar sau administrator de pensiune, de unitate hotelieră, nu vrea să-şi îmbolnăvească clienţii. Însă, pentru a fi prevenite asemenea evenimente, trebuie respectate un set de bune practici” reliefează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al DSVSA. Potrivit şefului instituţiei sanitare  veterinare sucevene, drept urmare, o dată şi cu deschiderea sezonului grătarelor, o atenţie deosebită se va acorda respectării lanţului de „frig”, dar şi expirării termenului de garanţie al produselor achiziţionate. În plus, sub nicio formă nu este recomandată expunerea cărnii crude şi a micilor la temperaturi mari, acestea riscând a se deprecia în foarte scurt timp. Recomandări similare sunt valabile şi pentru unităţile de alimentaţie publică, acestea fiind obligate să respecte regulile de igienă sanitară veterinară şi să asigure analizele medicale la zi personalului care prepară şi manipulează hrana. „Vom desfăşura un set de controale preventive, tocmai în acest scop al respectării igienei, inclusiv a celei privind suprafeţele şi personalul. Nu în ultimul rând, întrucât paza bună trece primejdia rea, cei care au grupuri cărora le pregătesc masa trebuie să prezerve, timp de 48 de ore, probe din hrana servită. Numai aşa, în momentul apariţiei unui eveniment nedorit, aceştia vor putea demonstra că nu sunt vinovaţi de situaţia respectivă. Experienţa dovedeşte că în cazurile de tulburări digestive semnalate nu era în culpă localul în care apăruse suspiciunea, copiii cu pricina consumând îngheţată sau alte alimente în afara acestuia” subliniază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor punctând că, în ultimii ani, în judeţul Suceava nu a fost confirmat vreun caz de toxiinfecţie alimentară, cele reclamate rămânând doar la stadiul de suspiciune.