În ultimele sezoane estivale
Niciun caz de toxiinfecţie alimentară
> Cele reclamate au rămas doar la stadiul de
suspiciune, DSVSA Suceava declanşând deja o campanie de controale preventive în
locurile aglomerate
> Nu este recomandată expunerea produselor
alimentare la soare, acestea riscând a se deprecia în scurt timp, avertizează
dr. Mihai Sorin Voloşeniuc
Pe fondul începerii sezonului estival, al temperaturilor ridicate, vacanţelor,
taberelor şcolare şi concediilor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava iniţiază o serie de verificări privind
respectarea legislaţiei sanitare veterinare în localurile şi locurile cu aglomerări
de persoane. Campania se doreşte a fi una preventivă, urmărind „preîntâmpinarea
unor evenimente neplăcute”. „Plecăm de la premisa că niciun proprietar sau
administrator de pensiune, de unitate hotelieră, nu vrea să-şi îmbolnăvească
clienţii. Însă, pentru a fi prevenite asemenea evenimente, trebuie respectate
un set de bune practici” reliefează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director
executiv al DSVSA. Potrivit şefului instituţiei sanitare veterinare sucevene, drept urmare, o dată şi
cu deschiderea sezonului grătarelor, o atenţie deosebită se va acorda respectării
lanţului de „frig”, dar şi expirării termenului de garanţie al produselor
achiziţionate. În plus, sub nicio formă nu este recomandată expunerea cărnii
crude şi a micilor la temperaturi mari, acestea riscând a se deprecia în foarte
scurt timp. Recomandări similare sunt valabile şi pentru unităţile de alimentaţie
publică, acestea fiind obligate să respecte regulile de igienă sanitară
veterinară şi să asigure analizele medicale la zi personalului care prepară şi manipulează
hrana. „Vom desfăşura un set de controale preventive, tocmai în acest scop al
respectării igienei, inclusiv a celei privind suprafeţele şi personalul. Nu în
ultimul rând, întrucât paza bună trece primejdia rea, cei care au grupuri
cărora le pregătesc masa trebuie să prezerve, timp de 48 de ore, probe din
hrana servită. Numai aşa, în momentul apariţiei unui eveniment nedorit, aceştia
vor putea demonstra că nu sunt vinovaţi de situaţia respectivă. Experienţa dovedeşte
că în cazurile de tulburări digestive semnalate nu era în culpă localul în care
apăruse suspiciunea, copiii cu pricina consumând îngheţată sau alte alimente în
afara acestuia” subliniază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor punctând că, în ultimii ani,
în judeţul Suceava nu a fost confirmat vreun caz de toxiinfecţie alimentară,
cele reclamate rămânând doar la stadiul de suspiciune.