29 iunie 2023

 


Elena Claudia Gogu, director executiv a DAJ Suceava

Sistemul antigrindină va fi funcţional din anul 2024

> Conform documentaţiei, judeţul Suceava va avea 8 puncte de lansare, altele 12 rampe urmând a fi amplasate în judeţul Botoşani

> În judeţul Suceava, lansatoare de rachete vor avea Burla, Șerbăuți, Hânțești, Verești, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni şi Comănești

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se ţine de cuvânt şi intră în linie dreaptă cu investiţia privind „Grupul de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoşani”. Anunţul este făcut de Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, care precizează că urmează să fie aprobată lansarea procedurii de achiziţie a lucrărilor de execuţie. Potrivit şefului DAJ, sistemul este proiectat să funcţioneze într-o configuraţie de 20 de puncte de lansare, dintre care 8 în judeţul Suceava, iar 12 în judeţul Botoşani. Grupul va fi coordonat operaţional de Punctul de Comandă al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi, asigurând o protecţie la căderile de grindină pe o suprafaţă de circa 295 de mii de hectare, cât şi „protecţie socială” pentru de 135 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Suceava şi Botoşani. În conformitate cu sursa citată, studiului de fezabilitate a fost finalizat, inclusiv studiile de teren, certificatele urbanism fiind emise pentru toate cele 20 de „locații”. Totodată, îndeplinite sunt condiţiile pentru procedura de achiziţie a lucrărilor de construcţii, existând, de asemenea, şi „plafonul necesar de credite de angajament”. „În aceste condiţii, există şanse maxime ca anul 2024 să fie primul an în care putem beneficia de sistemul antigrindină” susţine Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Conform unei informări din anul 20202, în judeţul Suceava puncte de lansare a rachetelor antigrindină vor fi amenajate pe raza localităţilor Burla, Șerbăuți, Hânțești, Verești, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni şi Comănești. Această primă investiţie ar urma să acopere aproximativ 85% din zona agricolă  a judeţului Suceava.

 Doi constructori concurează pentru reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale Ion Creangă din Obcini

> „Continuăm cu lucrările de modernizare în învăţământul sucevean” arată primarul Ion Lungu

Şcoala Gimnazială nr. 9 Ion Creangă din cartierul Obcini al municipiului Suceava intră lucrări de creştere a eficienţei energetice. Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ informează că a fost lansată licitaţia pentru proiectul de creştere a eficienţei energetice la una dintre celei mai mari unităţi şcolare  sucevene „Continuăm cu lucrările de modernizare în învăţământul sucevean” subliniază primul gospodar al urbei. Preţul de pornire este stabilit la valoare estimativă de 11,53 de milioane de lei, cu termen de materializare de 12 luni. În competiţie au intrat Comtransport şi Test Prima în asociere cu Rovalston. „Sper ca măcar una din două oferte să fie eligibilă, licitaţia să fie adjudecată, iar lucrările să demareze şi la Şcoala Gimnazială Ion Creangă din cartierul Obcini” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Supuşi aprobării Consiliului Local au fost şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „creşterea eficienţei energetice” a Şcolii Gimnaziale nr. 10. În acest caz, valoarea totală propusă a investiţiei este de 9,36 de milioane de lei. La unitatea de învăţământ preuniversitar din cartierul Burdujeni s-a materializat un proiect de mansardare, în curs fiind şi construirea unei moderne săli de sport. La Colegiului Naţional Mihai Eminescu proiectul de reabilitare şi creştere a eficienţei energetice este implementat de Euroest Grup Suceava, pentru 4,96 milioane de lei. 

 
Asfaltări prioritare

> După eforturi întreţinute, asfaltate vor fi strada cu canalizarea în pantă Dobrilă Eugen, cât şi strada Lev Tolstoi, pe care gospodarii s-au racordat cu întârziere la noua reţea de gaze naturale   

O problemă  prioritară este cea legată de asfaltări, anunţă Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Potrivit edilulu-i şef sucevean, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pe strada Ştefan Luchian din cartierul Burdujeni, cu continuare pe strada Eternităţii, dar şi pe strada Vasile Lupu din cartierul Iţcani, unde, de asemenea, prinsă în program este şi strada Dragomirna. În şedinţa Consiliului Local, supuşi aprobării plenului au fost şi indicatorii tehnico-economici ai străzii Dobrilă Eugen, cale de comunicaţie rutieră „foarte importantă” din Burdujeni-sat, cu o alocare 4,93 de milioane de lei (aproximativ 1 milion de ) şi o durată a lucrărilor de 6 luni. „Este una dintre cele mai importante şi aglomerate străzi din cartierul Burdujeni-sat, a cărei modernizare a întârziat din cauză că reţeaua de canalizare nu a fost inclusă în reabilitarea cu fonduri europene, fiind una în pantă. Ca atare, a trebuit să facem o staţie de pompare  apei uzate, o lucrare destul de complexă, care a fost terminată la sfârşitul anului trecut. Acum organizăm o altă licitaţie - şi sper să fie adjudecată – astfel încât strada să înceapă fie modernizată în acest an” a explicat Ion Lungu. În Burdujeni-sat vor fi scoase la licitaţie şi lucrările de pe strada Lev Tolstoi, pe care, din cauza racordării cu întârziere a gospodăriilor la reţeaua de gaze naturale extinsă, s-a turnat doar binderul, contractul de asfaltare fiind  reziliat.                    

  

Cazuri de neplată a salariului minim în construcţii, depistate de inspectorii de muncă suceveni

> Controlorii ITM au descoperit şi patru cazuri de muncă nedeclarată, firmele cu pricina fiind sancţionate cu o amendă de 20.000 lei şi 3 avertismente

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat o campanie pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul  construcţiilor. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că  printre obiective vizate s-au înscris identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, cât şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. Potrivit şefului ITM, în campanie au fost angrenaţi 15 inspectori de muncă din cadrul Serviciului „Control relaţii de muncă” şi Compartimentului „Control muncă nedeclarată”. Inspectorii ITM au făcut 60 controale, în urma acestora aplicându-se 4 sancţiuni contravenţionale, respectiv o amendă în valoare de 20.000 lei şi 3 avertismente.  Pentru alte încălcări decât munca nedeclarată și munca subdeclarată, controlorii au dat 4 amenzi totalizând 11.000 lei şi 8 avertismente. Totodată, depistate au fost 4 persoane prestând muncă nedeclarată, dintre care două ale căror contracte individuale de muncă nu fuseseră transmise în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, precum şi alţi doi lucrători prestând activitate fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, printre deficienţele depistate se numără şi netransmiterea modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; lipsa, la punctele de lucru, a copiilor după contractele individuale de muncă; negarantarea în plată a salariului minim pe economie în constrcţii; neînmânarea către salariat a unui exemplar din contractul individual de muncă, anterior începerii activităţii, cât şi lipsa evidenţei timpului de muncă prestat la fiecare dintre punctele de lucru ale firmelor.
 

28 iunie 2023

 Aqua park de 15 milioane de euro, în viitorul Complex sportiv al Sucevei

> „Sperăm să putem depune proiectul până la sfârşitul acestui an” a spus primarul Ion Lungu, menţionând că, după darea în folosinţă, „sucevenii vor avea posibilitatea de a înota şi pe durata iernii”

Proiectul aqua park al Primăriei municipiului Suceava capătă contur, a informat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, precizând că, în mare parte, a fost deja livrată documentaţia pentru obiectivul din zona viitorului Complex sportiv de la ieşirea din Suceava înspre Fălticeni, acolo unde se construiesc Sala polivalentă şi terenul de fotbal-tip cu dimensiuni omologate de UEFA. „Acest aqua park pe care vrem să-l facem are o capacitate de 900 de locuri. Este vorba despre 300 de locuri în interior, respectiv 270 în bazine şi 30 în zona SPA, la toate acestea adăugându-se cele 600 de locuri din exterior. Obiectul va avea 13 bazine, dintre care 5 la interior” arată Lungu. Licitaţia pentru serviciile de elaborare a documentaţiei tehnico-economice în vederea obţinerii finanţării nerambursabile pentru proiectul Aqua park a fost adjudecată de societatea comercială Poliart Oradea. Obiectivul de investiţii va avea o clădire principală care va cuprinde un ansamblu de bazine; piscine acoperite; tobogane pe categorii de vârstă; grupuri sanitare; spaţii comerciale; birouri şi spaţii administrative. De asemenea, incluse sunt vestiare și case de bilete, un ansamblu wellness&SPA şi un punct de prim ajutor. Amenajate  vor fi piscine exterioare, dintre care una cu valuri și cu jacuzzi; tobogane exterioare independente; plaja exterioară; baza de observare pentru post salvamar; o fântâna arteziană; duşuri; grupuri sanitare; spaţii tehnice şi de locuri de parcare. Prevăzut este şi un parc-grădină urbană cu spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. Şeful executivului a precizat că sunt aşteptate lansarea ghidului solicitantului şi apelului de proiecte, finanţarea urmând a fi atrasă în cadrul Programului Operaţional Regional 2021-2027, prin ADR Nord-Est Piatra Neamţ. „Sperăm să putem depune proiectul până la sfârşitul acestui an. Ne dorim să avem un aqua park modern, astfel încât sucevenii să aibă posibilitatea de a înota şi pe durata iernii” a declarat primarul Ion Lungu, primarul Sucevei, potrivit căruia valoare totală a investiţiilor în obiectivul care va ocupa 3,2 hectare este de 15 milioane de euro.

 

Licitaţie pentru achiziţionarea a 50 de autobuze electrice destinate transportului metropolitan de călători

> „Sperăm ca, într-un an de zile, să putem avea parte de autobuze noi pentru transportul metropolitan” a declarat primarul Ion Lungu, adăugând că aceasta este „cea mai mare licitaţie pe care o organizează Primăria”

Primăria municipiului Suceava a primit avizul pentru lansarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a licitaţiei pentru achiziţionarea de mijloace de transport electrice cu finanţarea aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).  „Am primit avizul de pe SEAP la licitaţia pe care o vom face pentru 50 de autobuze electrice pe Zona Urbană Funcţională. Este cea mai mare licitaţie pe care o organizează Primăria municipiului Suceava. Valoarea proiectului este 105,417 milioane de lei, adică aproximativ 21 de milioane de euro. În proiect sunt incluse două loturi, unul de 18 autobuze electrice mari, în valoare de 56,17 milioane de lei, respectiv un altul în valoare de 32 de autobuze mici, în valoare de 49,49 de milioane de lei” a declarat Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene. Ieri, la sediul Primăriei s-a ţinut şedinţa Zonei Urbane Funcţionale (ZUF), în care s-a ales un nou comitet director, adaptat la recentelor modificări legale şi s-au stabilit şi licenţele de traseu. Pe 15 mai 2023, Primăria municipiului Suceava a depus Proiectul „Sistem de transport public ecologic, etapa I-a”. Este vorba despre accesarea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a unei finanţări europene nerambursabile, în vederea achiziţionării  a 50 de autobuze electrice și a 65 stații de încărcare în Zona Urbană Funcțională, acestea din urmă în valoare de 1,93  de milioane de euro. Zona Urbană Funcţionale are în componenţă municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocul Dragomirnei, proiectul constând, în principal, în „înfiinţarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a transportului public de persoane pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre, dar şi în înfiinţarea, dezvoltarea sau modernizarea reţelelor de utilităţi publice aferente”. Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că, în paralel, se lucrează la proiectul care va fi depus în vederea obţinerii finanţării nerambursabile aferente Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027, în luna iulie urmând a fi lansate ghidul solicitantului şi apelul de proiecte pentru etapa a II-a a demersurilor privind înfiinţarea transportului metropolitan de călători. Acest din urmă proiect priveşte inclusiv amenajarea, la sediul vechi al societăţii comerciale Transport Public Local, a unei autobaze electrice. 

 


Grădiniţă nouă de 1,5 milioane de euro la Şcoala Gimnazială nr. 1 

> „Este ce de-a opta grădiniţă la care se lucrează de când sunt primar” a declarat edilul-şef Ion Lungu

> Acoperişul de tip „terasă circulabilă” este prevăzut  inclusiv cu locuri de joacă pentru copii

O nouă grădiniţă cu program prelungit  va fi construită pe lângă  Şcoala Gimnazială nr.1 din municipiul Suceava. Anunţul a fost făcut de către primarul Ion Lungu, care informează că finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional Nord-Est (POR) 2021-2027. Este vorba despre un proiect cu o alocare de 1,5 milioane de euro, capacitatea grădiniţei fiind de 120 copii repartizaţi în două grupe mici, două grupe mijlocii şi două grupe mari. Suprafaţa construită desfăşurată este de 1.527 de metri pătraţi, regimul de înălţime fiind de demisol, parter, două etaje, plus etajul al treilea „retras”. Potrivit edilului-şef sucevean, încălzirea va fi asigurată de la reţeaua centralizată de termoficare a Sucevei, completată fiind de cea cu panouri solare şi fotovoltaice. De precizat este că acoperişul va fi tip „terasă circulabilă”, adecvat pentru activităţi în aer liber, dedicate copiilor, cuprinzând inclusiv locuri de joacă. „Este ce de-a opta grădiniţă pe care o începem. De când sunt primar s-au făcut investiţii Grădiniţa din Burdujeni-sat, Grădiniţa din centrul municipiului, grădiniţa de pe lângă Colegiul Mihai Eminescu, Grădiniţa 1,2,3 din cartierul Burdujeni, grădiniţa cu program prelungit din cartierul Obcini, Grădiniţa Ţăndărică din Burdujeni, Grădiniţa de Iţcani, la care deocamdată este reziliat contractul. În prezent au loc demersuri pentru grădiniţa de lângă Şcoala gimnazială nr. 1 şi se întocmeşte documentaţia pentru noua grădiniţă din cartierul Obcini” a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei.          

27 iunie 2023

 

Parc fotovoltaic de 20.000 de MW în Lunca Sucevei

> Cu o durată de execuţie de 24 de luni, investiţia de 88,15 de milioane de lei poate acoperi necesarul de energie pentru iluminatul stradal, unităţile de învăţământ, clădirile publice, cât şi pentru transportul electric de călători

Consiliul Local va aproba, în şedinţa ordinară de mâine, documentaţia tehnico-economică şi indicatorii tehnico-economici ai Proiectului de înfiinţare a Parcului fotovoltaic din Lunca Sucevei. Investiţia urmează a fi materializată pe 32,21 de hectare, afectate urmând a fi o suprafaţă de 85.784 de metri pătraţi din Salcea şi 464.567 de metri pătraţi din Ipoteşti, pe malul râului Suceava, în zona fostei Centrale Electrice de Termificare (CET). „În prezent, platforma industrială este neutilizabilă, ceea ce constituie o sursă de poluare pentru mediul înconjurător Platforma necesită lucrări de refuncţionalizare şi închidere, în condiţii de siguranţă, a depozitului de zgură şi cenuşă. În acest fel, amenajată poate fi  respectiva suprafaţă degradată şi transformată într-un parc de panouri fotovoltaice care să furnizeze energie electrică din surse regenerabile” se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre semnat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi. Potrivit  referatului, primul compartiment va avea 12.636 de panouri fotovoltaice, iar compartimentul al II-lea 22.334 de panouri fotovoltaice, toate pe structuri metalice şi cu un unghi de înclinare de 20 de grade. Puterea totală instalată va fi de 19.928 de MW, producţia de energie electrică urmând a fi descărcată în sistemul energetic naţional. Producţia de energie electrică poate acoperi necesarul de consum pentru iluminatul public, unităţile de învăţământ, clădirile publice, cât şi cel necesar funcţionării transportului public electric de călători din municipiul Suceava. Valoarea investiţiei este de 88,15 de milioane de lei fără TVA, cu o durată de execuţie de 24 de luni. Printre avantajele sistemului fotovoltaic de producere a energiei electrice, enumerate sunt durat de funcţionare de 20 până la 30 de ani, „energia captată de la soare este abundentă şi inepuizabilă”, cât şi importanta contribuţie la protecţia mediului, prin reducerea emisiilor poluatoare.      

 Transport cu microbuze electrice pentru elevii din 26 de localităţi sucevene

> Proiectului de 7,25 de milioane de euro urmează a fi finanţat prin Planui Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

Consiliul Judeţean Suceava va promova Proiectul „Autobuze electrice pentru elevii din judeţul Suceava”. Finanţarea nerambursabilă urmează a fi atrasă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Investiţia I 10, „Dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze electrice”, Componenta „Educaţie”, apelul de proiecte fiind deschis până pe 30 iunie 2023. În baza studiului de piaţă adresat furnizorilor de microbuze electrice, cât şi a consultării consiliilor judeţene aplicante în proiect, a rezultat că preţul mediu pentru un asemenea mijloc de transport cu 16+1 locuri, ajunge la 233.000 de euro. Astfel, valoarea proiectului este de 7,25 de milioane de euro, microbuzele achiziţionate urmând a fi predate de Consiliul Judeţean celor 26 de unităţi administrativ-teritoriale partenere. Conform unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a deliberativului judeţean, „în măsura în care, în urma derulării procedurilor de achiziţii pentru aceste microbuze se vor înregistra economii, lista unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare va fi suplimentată”. Selectarea localităţilor partenere s-a făcut în baza unui punctaj întocmit luându-se în calcul criterii precum numărul de elevi navetişti, distanţa dus-întors faţă de unitatea de învăţământ, amplasarea în mediul rural sau urban a acesteia, existenţa mijloacelor de transport, dotarea cu staţii de încărcare pentru acumulatorii electrici, dar şi posibilitatea asigurării, pe minimum 4 ani, a cheltuielilor cu conductorul auto, energia electrică, întreţinerea şi repararea mijlocului de transport.
 

26 iunie 2023


Camere video de supraveghere în 28 de puncte importante de Suceava

> Valoarea investiţiei este de 800.000 de lei, incluzând 23 de camere video digitale tip bullet şi 21 de camere speciale pentru recunoaşterea plăcuţelor cu numerele de înmatriculare a autoturismelor

> Extinderea  este menită „să ofere probe concludente şi să ajute persoanele aflate în dificultate, fie că este vorba de criminalitate, sau de situaţii de urgenţă precum incendiu, accident, stare de sănătate şi inundaţie

Primăria Suceava extinde şi modernizează sistemul de monitorizare video cu circuit închis. „Istoricul ultimilor ani a condus la cristalizarea unor zone nesupravegheate suficient, unde riscul comiterii unor serii de nereguli şi abateri de la normele legii este ridicat, iar necesitatea supravegherii acestora este evidentă” se arată în referatul de aprobare a proiectului legislativ, prin care se propune montarea unui sistem video folosind o reţea optică cu amplasare aeriană pe stâlpii de electricitate sau pe alte mijloace de ancorare. Valoarea investiţiei este 800.000 de lei, realizabilă în 24 de luni, incluzând 23 de camere video digitale tip bullet  şi 21 de camere LPR speciale, pentru recunoaşterea plăcuţelor cu numerele de înmatriculare a autoturismelor. Prevăzut este inclusiv un sistem mobil de monitorizare a evenimentelor, compus din unitate de lucru portabilă cu sistem integrat video-manager, 3 camere video LPR şi 4 camere video mobile cu acumulatori şi sistem wireless de transmitere de date. Dispeceratul de supraveghere de la sediul Primăriei va fi extins, instalate urmând a fi echipamente pentru implementarea sistemului de management integrat al reţelei de camere video. Scopul proiectului este acela de a proteja populaţia împotriva faptelor antisociale. „de a aduce un plus de linişte şi confort psihic în rândul cetăţenilor şi, de asemenea, de a reduce numărul faptelor de natură criminalistică”. Motivaţia extinderii sistemului este de a ajuta autorităţile să intervină mai eficient, „să ofere probe concludente, să ajute persoanele aflate în dificultate, fie că este vorba de criminalitate sau de situaţii de urgenţă, precum incendiu, accident, stare de sănătate, inundaţii etc”. În mai 2011, în cadrul Programului Operaţional Regional, Suceava a implementat Proiectul de creştere a siguranţei cetăţeanului şi prevenire a criminalităţii.  Acesta asigura monitorizarea cu 108 camere video a 80 de locaţii de pe lângă unităţile şcolare (10 şcoli generale, 13 grădiniţe şi 9 licee), instituţiile publice, parcuri, pieţe agro-alimentare, precum şi a intrărilor şi ieşirilor din municipiul reşedinţă. Materializarea acestuia a presupus consumarea a 600.000 de euro, dintre care 425.000 de euro fonduri nerambursabile, 80.000 de euro fiind contribuţia administraţiei locale la cheltuielile eligibile şi neeligibile. 

 Primarul Ion Lungu anunţă modernizări de 450.000 de lei la Patinoarul artificial

> În urmă cu mai mulţi ani, municipiul Suceava fusese prins pe lista sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii în vederea alocării de fonduri pentru lucrările de acoperire a obiectivului

Consiliul Local al municipiului Suceava va aproba, în şedinţa ordinară din această săptămână, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizare mantinelă patinoar artificial Suceava”.     Patinoarul artificial de pe strada Universităţii ocupă o suprafaţă de 3.230 de metri pătraţi, suprafaţa descoperită pentru patinaj fiind de 60x30 de metri pătraţi. La acestea se adaugă o tribună neacoperită, precum şi clădirea administrativă care adăposteşte inclusiv centrala de frig. La Patinoar îşi desfăşoară activitatea Secţia de hochei a Clubului Sportiv Municipal (CSM), în sezonul rece acesta fiind deschis amatorilor de patinaj. Conform referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, semnat de primarul Ion Lungu, propuse sunt lucrări de refacere a trotuarelor care înconjoară suprafaţa de gheaţă, refacerea şi înlocuirea mantinelelor deteriorate, reamenajarea  spaţiului  de depozitare a zăpezii, asigurarea măsurilor de protecţie în zona pucului, precum şi executarea unei centuri de betona armat în care vor fi încastrate balustradele. În acest sens urmează a fi disponiblizată suma de 449.655 de lei, lucrările derulându-se pe durata a 6 luni. Potrivit sursei citate, „municipiul Suceava a sprijinit şi încurajat hocheiul şi patinajul artistic de profesionişti sau de amatori”. În 2007 a fost refăcută pista, iar sistemul frigorific vechi pe amoniac a fost înlocuit cu unul nou pe bază de glicol. De asemenea, în 2024, pentru încălzire şi prepararea apei calde  a fost montată centrala termică proprie pe gaze naturale, înlocuit fiind sistemul de încălzire învechit. În 2021, înainte de începerea sezonului, Primăria cheltuit 330.000 de lei cu repararea acoperişului, respectiv cu refacerea hidroizolaţiei, primenit fiind, totodată, şi acoperişul magaziei. Operate au fost o serie de intervenţii interioare şi exterioare, precum reparații la pereți și tavane; înlocuirea ușilor interioare și exterioare; înlocuirea geamurilor; repararea pardoselilor, grupurilor sanitare, instalaţii sanitare şi electrice, precum şi a trotuarelor. În luna martie a anului 2016, Ion Lungu informa că municipiul Suceava  fusese prins pe lista sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii de pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea alocării de fonduri pentru lucrările de acoperire a Patinoarului artificial de pe strada Universităţii. La acel moment, ca prioritate, Suceava ar fi fost al doilea din ţară, după Bucureşti, în ordine descrescătoare urmând Ploieşti, Buzău, Iaşi, Piatra Neamţ, Brăila şi Craiova.
 

 Achiziţionarea de titlurile de stat, modalitate sigură de conservare a puterii de cumpărare a banilor

> „Titlurile de stat pot fi o alternativă foarte bună la depozitele bancare, pentru că sunt fără risc, iar veniturile nu se impozitează” transmite AJFP Suceava

Sucevenii pot investi în titlurile de stat Teuzaur, cu maturităţi de 1 și 3 ani şi dobânzi anuale de 6,50%, respectiv, 7,30%. Anunţul este făcut de Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice, care informează că titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur fiind transferabile şi răscumpărabile în avans. Un investitor are dreptul la una sau mai multe subscrieri în cadrul aceleiaşi emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate, însă doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Eligibile sunt persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor nu sunt impozitate. „Titlurile de stat pot fi o alternativă foarte bună la depozitele bancare, pentru că sunt fără risc, iar veniturile nu se impozitează. Deci, acestea reprezintă o ocazie foarte bună pentru cei care vor să-şi conserve puterea de cumpărare a banilor, fiind o sursă garantată de venit pasiv”, transmite AJFP Suceava. Până 13 iulie 2023, titlurile de stat pot fi achiziţionate on-line, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Până pe 14 iulie, acestea sunt disponibile şi la sediul unităţile Trezoreriei statului. De asemenea, până pe 13 iulie, în mediul urban, şi până pe 12 iulie, în mediul rural, titlurile de stat pot fi cumpărate de la subunităţile poştale ale Compania Naţională Poşta Română.
 

25 iunie 2023

 

Cu prilejul sărbătoririi reşedinţei de judeţ 

Primarul Ion Lungu, naş la nunta de aur a 35 de cupluri semicentenare sucevene  

> „Sunt oameni care pun umărul la mersul înspre bine al oraşului nostru (...) şi aşteptăm să îi sărbătorim şi la 75 de ani” a spus şeful municipalităţii

> La „reînnoirea jurămintelor”, poetul „popular” Vasile Cerlincă, şi-a recitat, înspre amuzamentul spectatorilor, poezia auto-ironică „Cincizeci de căsătorie”

Primăria şi Consiliul Local au sărbătorit, sâmbătă, cu ocazia Zilelor municipiului Suceava, 35 de perechi care au împlinit jumătate de veac de căsătorie neîntreruptă. În prezenţa unui public numeros, primarul Ion Lungu a înmânat cuplurilor semicentenare, pe scena de pe esplanada Casei Culturii, buchete de flori şi diplome de fidelitate. „Dragi suceveni, să-i aplaudăm pe aceşti cetăţeni care sunt un model pentru oraşul nostru şi familiile lor.  Este vorba despre oameni de sacrificiu, care au construit acest oraş, şi sunt de sacrificiu şi astăzi, pentru că vremurile sunt aşa cum sunt, iar pensiile sunt mici. Dar, sunt oameni cu spirit civic, pe care din totdeauna i-am simţit aproape de Primărie şi de primar. Sunt oameni care pun umărul la mersul înspre bine al oraşului nostru. Îi aplaudăm, le mulţumim, ne mândrim cu ei şi aşteptăm să îi sărbătorim şi la 75 de ani!” a arătat şeful municipalităţii. La „reînnoirea jurămintelor”, în numele cuplurilor de aur, primarul Sucevei a dat cuvântul lui Vasile Cerlincă. 
„Nea Vasile are o poezie. Îi plac poeziile, dar are şi un spirit civic deosebit. Locuieşte în cartierul Obcini, iar de multe ori mă consult cu el. Îl ştim, îl apreciem, îl felicităm şi îl iubim” a spus Lungu. Septagenarul sucevean, „poet şi scriitor popular”, aşa cum singur se defineşte, a recitat, în stil auto-ironic, în aplauzele şi înspre amuzamentul spectatorilor, poezia „Cincizeci de căsătorie”. Vasile Cerlincă a mulţumit pentru „darul” Primăriei şi al primarului, dorindu-i acestuia să năşească încă multe alte cupluri de aur şi să ajungă, la rându-i, să fie sărbătorit, împreună cu soţia sa. „Aniversaţii de aur” au primit şi o câte recompensă financiară, iar pe final, în acordurile de la „La mulţi ani!” ale Fanfarei municipiului Suceava, aceştia au ciocnit câte o cupă de şampanie şi s-au fotografiat alături de „naşul” Ion Lungu. Reamintim că în şedinţa ordinară din luna octombrie 2022 a Consiliului Local Suceava, indemnizaţia acordată cuplurilor de aur a fost dublată, crescând de la 500 de lei la 1.000 de lei. Din anul 2005, de la primul său mandat, primarul Ion Lungu a felicitat aproape 1.900 de perechi care au împlinit 50 de ani de convieţuire neîntreruptă.

De Zilele Sucevei

Şaizeci de personalităţi sucevene, premiate de către  primarul Ion Lungu 

 > „Eu zic că este bine să continuăm cu această tradiţie, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pentru că avem valori în municipiul Suceava” a spus şeful municipalităţii

>  Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, „om de care se leagă aducerea autostrăzii A7 la Suceava” a fost „răsplătit” cu „diploma specială de merit”

Sâmbătă, în cadrul Zilelor Sucevei, la Hotelul Balada, s-a desfăşurat Seara valorilor sucevene, ediţia a II-a 2023, eveniment organizat de Primărie în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Primarul Ion Lungu le-a spus invitaţilor că a primit numeroase „complimente de la oamenii care au vizitat, în aceste zile, Bucovina şi municipiul Suceava” şi că „trebuie să ne mândrim cu acest lucru”.  Şeful municipalităţii a arătat că se va continua cu premierea „oamenilor valoroşi ai oraşului nostru”, printre participanţi la „gala valorilor” numărându-se Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, Preafericitul Părinte Damaschin Dorneanul, Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului, Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, parlamentarii PNL Ioan Balan, Bogdan Gheorghiu, Constantin Daniel Cadariu, Angelica Fodor, cadre didactice universitare, membrii ai clerului şi reprezentanţi marcanţi ai mediului de afaceri judeţean. „Eu zic că este bine să continuăm cu această tradiţie, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pentru că avem valori în municipiul Suceava, avem cu cine sărbători. Eu cred că trebuie să ne mândrim şi să iubim oraşul nostru, pentru că avem o istorie atât de bogată” a spus Ion Lungu. După intonarea Imnului naţional, în interpretarea corului Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, condus de preotul Doru Ionel Budeanu, primarul Sucevei a înmânat diplome personalităţilor invitate. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, „om de care se leagă aducerea autostrăzii A7 la Suceava” a fost „răsplătit” cu „diploma specială de merit”. Gheorghe Flutur a recunoscut, omului de afaceri Ştefan Mandachi, primele demersuri făcute în acest sens, menţionând că distincţia pe care i-o acordă Ion Lungu reprezintă „mai mult un cec în alb pentru ceea ce va trebui să facă în continuare”. „Este de accelerat acest proces. (...) Este mai mult decât un angajament pe care mi-l iau astăzi, să bat drumul Bucureştiului, ca să aduc marile investiţii la Suceava” a reliefat Gheorghe Flutur.

Printre premiaţii Serii valorilor sucevene, ediţia a II-a 2023, au fost Doina Iacoban, subsecretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Irina Vasilciuc, managerul public al judeţului, Niculai Barbă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, comisarul-şef Ionuţ Epureanu şi maior Alin Găleată, purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi, respectiv al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina, dar şi locotenentul-colonel Vasile Chirap, noul şef al Centrului Militar Judeţean şi locotenent-colonel Florin Crăciun, şeful SRTS Suceava. În rândul mediului academic sucevean, diplome au fost decernate prorectorilor prof. univ. dr. Mihai Dimian, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prof. univ. dr. Otilia Clipa şi prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc. Acestora li se adaugă inspectorii şcolari Grigore Bocanci, Daniela Luminiţa Ceredeev şi Elena Manuela David, precum şi directori de unităţi preşcolare şi şcolare de stat şi private. Premiaţi au fost doctorii Monica Terteliu, Liviu Cârlan (şeful UPU), Cătălina Gavrilovici, Tatiana Bardan şi Dumitru Seriopol,  precum şi preoţii Dorul Ionel Budeanu, Minu Mititelul, Ion Constantin Maloş, Aurel Goraş, Adrian Dulgheru şi Viorel Vârlan. Primarul Ion Lungu a acordat diplome lui Daniel Prorociuc, director comercial al firmei ACET, Lilianei Agheorghicesei, preşedintele Patronatului Judeţean al Femeilor de afaceri din IMM Suceava, cât şi mai multor oameni de afaceri suceveni. Nu în cele din urmă, diplome au fost înmânate lui Vasile Boca, antrenor al Clubului de handbal masculin-juniori, handbalistului Daniel Stanciuc şi maestrului fotograf Dimitrie Balint.             

22 iunie 2023


După ani de controverse,

Primăria Suceava achiziţionează de la Termica instalaţiile şi echipamentele cu care este datoare Thermonet

 > Potrivit evaluării, activele vizate ar costa 18 milioane de lei, în comparaţie cu 40 de milioane de lei, sumă pretinsă de lichidatori în urmă cu circa 10 ani

> Soluţionarea litigiilor cu fostul prestator al serviciului de termoficare în sistem centralizat va da cale liberă proiectului de înfiinţare a viitorului parc tehnologic

Primăria municipiului Suceava cumpără, de la societatea comercială în lichidare Termica, activele necesare prestării serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energie termice. Fiind disputate după intrare în faliment a fostului operator, acestea nu au putut fi predate noului concesionar Thermonet Suceava, la momentul transferului aleşii locali aprobând închirierea de către municipalitate a echipamentelor şi instalaţiilor din Lunca Sucevei, aparţinând Termica. „Primăria municipiului Suceava s-a angajat să cumpere nişte active de la Termica, pentru că nu avem întregit protocolul pentru transport şi distribuţie cu cei de la Thermonet. Ca atare, iar în urma semnării contractului, vom cumpăra nişte utilaje de acolo. Sper ca, până la sfârşitul anului, să se încheie falimentul de la Termica” a declarat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. În urma evaluării comandate de autorităţile administraţiei publice sucevene, activele vizate ar costa 17,98 de milioane de lei, în comparaţie cu 40 de milioane de lei, sumă pretinsă de lichidatori încă din urmă cu un deceniu. În acest context,  de remarcat este faptul că, printre altele, divergenţele cu fostul prestator al serviciului de termoficare în sistem centralizat pun piedică inclusiv demersului de înfiinţare a viitorului parc tehnologic pe terenurile aferente fostei Centrale Electrice de Termoficare Suceava. Pentru eligibilitate pe partea de cercetare-inovare, proiectul ar urma să fie realizat în parteneriat cu Universitatea Ştefan cel Mare Suceava. „Am înţeles că mai au de vândut nişte active de acolo, însă o să depunem un proiect pentru un parc tehnologic, un parc tehnic, pe Programul Operaţional Regional, împreună cu Universitatea. Aceasta întrucât putem fi eligibili doar într-o colaborare cu Universitatea, pe partea inovare şi cercetare. Am avut o discuţie cu domnul rector Valentin Popa, care, în principiu este de acord. Sper să putem depune un proiect pentru realizarea acestui parc tehnologic în zona Termica” a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Reamintim că pe 30 iunie 2015, Tribunalul Suceava a dispus intrarea în procedura de faliment a societăţii comerciale Termica Suceava, desemnând drept lichidator judiciar provizoriu pe practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Dată fiind această situaţie excepţională, după licitaţiile de rigoare, contractul de delegare prin concesionare a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice a fost semnat pe 15 octombrie 2015 între administraţia locală şi societatea comercială Thermonet Suceava.  

 O dată cu începerea sezonului concediilor

Trei luni de luni de controale pentru prevenirea toxiinfecţiilor sau infecţiilor cauzate de consumul de alimente

> Acolo unde se impune, în regim de urgenţă DSVSA va suspenda sau interzice activitatea unităţilor în neregulă şi va retrage de la consum alimentele „suspecte”

În perioada 26 iunie-3 septembrie, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare la om, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava declanşează campania de controale tematice în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în special în cele situate în zonele de agrement şi în localităţile de interes turistic. Anunţul este făcut de dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al DSVSA, care precizează că vizate sunt unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, laboratoarele, de cofetărie sau de patiserie, pensiunile turistice, carmangeriile, măcelăriile, hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele alimentare. adjunctul şefului instituţiei sucevene pune în vedere că, în cazul în care constată că nu sunt respectate condiţiile de igienă sau nu s-au remediat deficienţele depistate cu ocazia controalelor anterioare, DSVSA va proceda la suspendarea temporară sau interzicerea activităţii agenţilor economici cu pricina. Aceleaşi măsuri vor fi dispuse şi atunci când se evidenţiază că sunt încălcate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la provenienţa, trasabilitatea, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor obţinute din carnea de porc sau care conţin carne de porc. „Pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, în cazul cărnii şi produselor  a căror provenienţă nu poate fi demonstrată pe baza documentelor însoţitoare sau provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, DSVSA va lua măsura retragerii din consum şi neutralizării acestora” subliniază dr. Corneanu.  Pentru produsele alimentare preparate fără respectarea condiţiilor de igienă, cât şi alimentele care nu se încadrează în parametrii de calitate şi siguranţă, dispusă va fi, în regim de urgenţă,  retragerea din consum uman, reţinerea alimentelor „suspecte, încriminate”, cât şi aplicarea de amenzi contravenţionale. „Pentru orice suspiciune sau caz de toxiinfecţie sau infecţie cauzată de consumul de alimente, DSVSA va notifica ANSVSA prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje” reliefează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava.
 


Cu oarecare întârziere

Au demarat lucrările de construire a creşei mari din cartierul Tinereţii

 > Ion Lungu aduce mulţumiri lui Cszeke Atilla, fostul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei care, pe ultima sută, a aprobat finanţarea şi a celui de-al doilea proiect al unei creşe din reşedinţa de judeţ

Au început lucrările de construire, cu finanţare guvernamentală alocată prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), a creşei mari din cartierul Tinereţii de pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, informează primarul Ion Lungu. „S-a dat ordinul de începere a lucrărilor la creşa mare din Burdujeni. Aşa cum se ştie, lucrurile au întârziat, deoarece, după ce s-a întocmit proiectul, s-a constatat că trebuie făcut un zid de sprijin, pentru că terenul este în pantă. Licitaţia pentru acest zid este lansată, şi vom merge în paralel şi cu lucrările de la creşă” a evidenţiat Ion Lungu. Constructorul creşei-tip din Burdujeni este firma Katar Conneg Negreşti, iar potrivit proiectului imobilul va avea 110 de locuri, pentru 11 grupe de copii. Suprafaţa construită va fi de 2.489,18 de metri pătraţi, aria desfăşurată de 2.409,13 de metri pătraţi, la o lungime de 96,60 de metri şi o lăţime de 34,10 de metri. Valoarea iniţială a contractului era de 21,66 de milioane de lei, respectiv de peste 4 milioane de euro, însă pentru amenajarea zidului de protecţie, Primăria va mai disponibiliza încă 800.000 de euro. Edilul-şef a ţinut să aducă mulţumiri lui Cszeke Atilla, fostul ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi conducerea Companiei Naţionale de Investiţii care, pe ultima sută, a aprobat finanţarea celui de-al doilea proiect al unei creşe în reşedinţa de judeţ. „Vreau să mulţumesc domnului ministru Cseke Attilla, pentru buna colaborare pe care am avut-o. Ultimul ordin pe care l-a dat a fost cel de aprobare a creşei de pe strada Paris din cartierul Europa, prevăzută iniţial în zona Cetăţii de Scaun” a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei. Reamintim că, pentru ridicarea acestui de-al doilea obiectiv, deliberativul local  sucevean a votat trecerea unui teren cu suprafaţă de 8.048 de metri pătraţi, de pe strada Paris fără număr, din domeniul privat în domeniul public al municipiului Suceava.

21 iunie 2023

 


În noul sezon rece

Bazarul va beneficia de căldură din sistemul centralizat de termificare 

> Lucrările de introducere a instalaţiilor şi echipamentelor de încălzire vor fi încheiate cel mai târziu în luna octombrie, asigură primarul Ion Lungu

Lucrările de introducere a încălzirii în Complexul Comercial Bazar din Lunca Sucevei vor fi finalizate în toamnă, a făcut cunoscut, într-o conferinţă, de presă, Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ. „O problemă care mă preocupă este finalizarea lucrărilor din Bazar. Am avut o discuţie cu constructorii la faţa locului, care au spus că, până cel târziu în luna octombrie, acestea vor fi încheiate”  arată edilul-şef.  Consumator semnificativ, Bazarul sucevean, va fi branşat la sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură al municipiului, energia termică fiind produsă în centrala în cogenerare pe biomasă a Bioenergy Suceava şi transportată, distribuită şi furnizată de Thermonet Suceava. „Deci, din sezonul rece viitor, cei care îşi desfăşoară activitatea în halele acoperite vor avea încălzire asigurată din sistemul centralizat de termificare al municipalităţii, cu perdele de aer care distribuie căldura în respectivele hale” a evidenţiat Ion Lungu, primarul Sucevei.  Contractul pentru lucrările de introducere a căldurii în Bazaru a fost semnat la începutul lunii noiembrie 2020, câştigătorul acestora, la licitaţie, fiind asocierea dintre firmele autohtone Con Bucovina, Ada ProdCons şi Loial Impex. Valoarea actualizată a investiţiei a ajuns la 26,64 de milioane de lei, aceasta crescând cu 3,98 de milioane de lei, respectiv cu 18%. Printre altele, contractul prevede închiderea cu pereţi termoizolanţi şi tâmplărie termopan, montarea de echipamente ventilo-convectoare, aeroterme, perdele de aer, hidranţi interiori, instalaţii electrice şi bariere de fum Iniţiativa amenajării unui modern sistem de asigurare a căldurii în Bazar a fost luată cu mai mulţi ani în urmă, însă demersurile au fost mult întârziate din cauza „documentaţiei stufoase” necesare obţinerii avizului de securitate la incendii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava.         

Cinci mii de sticle de apă plată şi apă minerală pentru pelerinii veniţi la slujba de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou

> Primăria pregăteşte şi câteva sute locuri de cazare la colegiile Samuil Isopescu, Petru Muşat, Alexandru Ioan Cuza, Liceul cu Program Sportiv şi Şcoala Gimnazială Ion Creangă

În ziua de 24 iunie, la slujba de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, Primăria municipiului Suceava va pune la dispoziţie 5.000 de sticle de apă plată şi apă minerală, anunţă primarul Ion Lungu. „Aşa cum se ştie, pelerinajul nu se mai ţine de Sânziene, pe 24 iunie, când erau mulţi pelerini din Maramureş, în mod special, şi se împărţeau şi sarmale. Acum lucrurile s-au împărţit în două, pelerinajul având loc joi, pe 22 iunie, la care, sigur voi participa şi eu. La acesta, în mare parte, cei care iau parte sunt suceveni care îşi fac sarmale, singuri, acasă. Ca atare, celor care vin la slujbă le vom pune la dispoziţia 5.000 de sticle de apă plată şi apă minerală” a declarat şefului municipalităţii. Potrivit lui Ion Lungu, pentru pelerini sunt pregătite şi câteva sute de lacuri de cazare, la căminele-internat şi sălile de sport de la colegiile Samuil Isopescu, Petru Muşat, Alexandru Ioan Cuza, Liceul cu Program Sportiv şi Şcoala Gimnazială Ion Creangă.  Pentru deplasarea înspre locurile cazare vor fi disponibile autobuze. Lungu a mai anunţat că, sâmbătă, pe 24 iunie, de la ora 16.00, pe scena de pe esplanada Casei Culturii vor fi înmânate diplome de fidelitate către 35 de noi cupluri de aur. Diplome cetăţean de onoare vor fi înmânate şi celor 5 personalităţi făcute cetăţeni onoare ai municipiului  prin votul Consiliului Local. La Zilele Sucevei, marcate în perioada 22-25 iunie, şi-au confirmat prezenţa delegaţii din Bethleem, Cernăuţi Chişinău, Soroca, Karavas, oraşe înfrăţite cu reşedinţa de judeţ.

 

Cu finanţare nerambursabilă de peste 12 milioane de lei

Primăria Suceava a depus proiectul Centrului de zi pentru vârstnici de la Dragomirna

> 25 de persoane vârstnice vor avea parte de îngrijire la domiciliu, iar 50 de vârstnici se vor bucura de asistenţă zilnică în cadrul centrului

Primăria municipiului Suceava a depus, la  Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, proiectul pentru construirea, cu finanţare europeană nerambursabilă, a Centrului de zi pentru persoane vârstnice. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care precizează că apelul de proiecte  a fost lansat pe 24 aprilie şi are ca termen limită data de 29 iunie de 2023. Eligibile în program sunt unităţile administrativ-teritoriale locale, beneficiare urmând a fi persoane în vârstă de peste 65 de ani. În cadrul proiectului sucevean, 25 de persoane vârstnice vor avea parte de îngrijire la domiciliu, iar 50 de vârstnici se vor bucura de asistenţă zilnică. Conform şefului municipalităţii sucevene, valoarea proiectului este de 12,57 de milioane de lei, acesta urmând a fi materializat în „zona Dragomirna, la fostul punct de lucru  al ACET”.  „Este vorba despre realizarea unui centru de zi de asistenţă şi recuperare a persoanelor vârstnice. Sperăm ca rezultatul verificării eligibilităţii acestui proiect să fie dat cât mai repede, astfel încât să mergem înainte şi să-l implementăm” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.    

20 iunie 2023


La doar 17,24%,

Grad mic de asigurare împotriva dezastrelor

> La finele lunii mai, în judeţul Suceava erau valabile 46.469 de poliţe, în 3 ani şi jumătate având loc o creştere nesemnificativă, de numai 0,15 puncte procentuale, a numărului acestora

În judeţul Suceava, asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren, trei riscuri de bază specifice României, nu are prea mare căutare. Conform statisticile Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), la începutul lunii iunie 2023, în judeţul Suceava erau în vigoare 48.964 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, gradul de cuprindere fiind de 17,24%. Înspre  comparaţie, la 1 ianuarie 2020, în judeţ erau valabile 46.469 de  poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cu un grad de acoperire de 17,09%, ceea ce înseamnă că până la data actuală s-a înregistrat o creştere nesemnificativă de numai 0,15 puncte procentuale. Conform PAID, de la apariţia obligaţiei asigurării locuinţelor, în judeţul Suceava asiguraţilor afectaţi li s-au plătit despăgubiri însumând 706.204 de lei. În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni istorice a numărului de poliţe de asigurare, în top se situează Transilvania, cu 21,7% din total. Moldova, cu 11,4%, se află pe locul al patrulea, iar Bucovina cu 3,3% este pe penultima poziţie, înaintea ultimei plasate, Maramureş, cu 3,0%. La debutul lunii iunie 2023, la nivel naţional erau 1.960.480 de poliţe de asigurarea împotriva dezastrelor, suma plătită cu titlul de daune de-a lungul timpului fiind de 10.965.211 de lei. Pentru acoperirea pagubelor făcute de inundaţii, al nivel naţional s-au achitat 249.474 de lei, în cazul alunecărilor de teren plătindu-se 501.036 de lei. În perioada trecută din acest an au fost înregistrate 2.190 de cazuri de daune de pe urma cutremurelor, 191 din cauza inundaţiilor, iar 84 au fost provocate de alunecări. Conform legislaţiei în vigoare, poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate pe o perioadă de 12 luni, fiind înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul cauzat de producerea riscului asigurat. Reglementările în vigoare prevăd că, pentru cei care nu se asigură, nivelul sancţiunilor contravenţionale este cuprins între 100 şi 500 de lei. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, cu participarea a 12 societăţi de asigurare, acţionari ai „Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale”.

Obţinând o suplimentare a punctajului

Şanse sporite de promovare şi implementare a transportului metropolitan de călători în Zona Urbană Funcţională Suceava

> „În luna iulie se aprobă ghidul solicitantului, şi sunt convins că vom întruni cele 60 de puncte” a subliniat primarul Ion Lungu, menţionând că mai există zone urbane funcţionale la Cluj Napoca şi Iaşi, dar cu un număr mai mic de localităţi

La Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, cu prilejul întrunirii Comitetului de monitorizare a Programului Operaţional Regional Nord-Est 2021-2027, în prezenţa reprezentantului Comisiei Europene, au fost votate criteriile de selecţie şi eligibilitate ale proiectelor de transport metropolitan de călători care urmează a fi promovate în vederea obţinerii finanţării nerambursabile. Unul dintre criterii este cel referitor la investiţiile care vizează zonele urbane funcţionale (ZUF) şi care erau cotat cu doar 5 puncte, din totalul „pragului de calitate” însumând 60 de puncte. Luând în considerare „efortul pe care Suceava îl face pentru dezvoltarea Zonei Urbane Funcţionale”, primarul Ion Lungu a reuşit să impună un amendament potrivit căruia proiectele cu specific să fie „răsplătite” cu mai mult, respectiv cu 10 puncte. „Iată că lucrurile au început să se mişte, şi încep să fiu optimist că vom putea depune proiecte la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est. Un proiect foarte important, care ne interesează foarte mult, este cel de transport metropolitan, unde s-au stabilit criteriile de eligibilitate, pragul de calitate a proiectului trebuind să întrunească 60 de puncte” a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei. Din Zona Urbana Funcţională fac parte, pe lângă reşedinţa de judeţ, oraşul Salcea şi comunele Moara, Şcheia, Bosanci, Ipoteşti, Adâncata, Mitocu Dragomirnei şi Pătrăuți. „Am dat ca exemplu concret cazul municipiului Suceava, care are alături încă 8 localităţi. Există, sigur, zonele urbane funcţionale de la Cluj Napoca cu Floreşti şi Iaşi cu Miroslava, dar nu cu un număr la fel de mare de localităţi ca la Suceava. Ca atare, am fost înţeles, votându-se în unanimitate să se acorde, din start, o suplimentare. Drept urmare, din totalul de 60 de puncte, 10 puncte le avem asigurate prin Zona Urbană Funcţională” precizează edilul-şef sucevean. În momentul de faţă, TPL Suceava are un parc de 61 de autobuze electrice, din care 39 sunt autobuze mari, de 12 metri, cu care sunt deservite traseele principale, iar 22 sunt autobuze mici, de 6 metri, utilizate pe traseele secundare, cu număr redus de călători. „În luna iulie se aprobă ghidul solicitantului şi sunt convins că vom întruni cele de 60 de puncte” a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Casa de Pensii Suceava are în plată 186 de pensii speciale

> Este vorba despre pensiile de serviciu ale foştilor magistraţi, cât şi ale personalului pensionat din cadrul Curţii de Conturi

> Cea mai mare pensie dintre cele de serviciu se ridica la 33.000 de lei, îndreptăţitul fiind un ex-judecător sucevean

La sfârşitul lunii mai 2023, în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Suceava există 141.413 de pensionari, cu un total de157.068 de pensii în plată. Constantin Boliacu, directorul executiv al instituţiei sucevene informează că este vorba despre 133.795 de pensionari de stat, cu o pensie medie de 1.728 de lei pe lună. Între aceştia, 101.135 sunt pensionari de limită de vârstă având pensia medie de 1.992 de lei pe lună; 143 de pensionari anticipat cu pensie medie de 2.564 de lei; 1.757 de pensionari anticipat parţial cu pensie medie de 1.814 de lei; 14.018 de pensionari de invaliditate cu pensie medie de 754 de lei; 16.736 de pensionari de urmaş cu pensie medie de 932 de lei, în timp ce 6 persoane sunt beneficiare de ajutoare sociale cu o medie lunară de 532 de lei pe lună. În judeţul Suceava există 7.618 de pensionari din rândul agricultorilor, pensia medie a acestora fiind de 809 lei pe lună. Din această din urmă categorie, 7.241 sunt pensionari de limită de vârstă, cu pensie medie lunară de 833 de lei, 9 sunt pensionari de invaliditate cu pensie medie de 309 de lei pe lună, iar 376 beneficiază de pensie de urmaş cu o valoare lunară medie de 346 de lei. Conform lui Constantin Boliacu, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, aşa-zisele pensii speciale, respectiv pensiile de serviciu, sunt în număr de 186, majoritatea covârşitoare pentru pensionaţi din rândurile foştilor magistraţi, cât şi pentru personal pensionat din cadrul Curţii de Conturi. Cea mai mare pensie dintre cele de serviciu se ridica la 33.000 de lei, îndreptăţitul fiind un ex-magistrat. La acestea se adaugă 32 de aşa-zise pensii speciale obţinute în baza pe principiului „contributivităţii”, în urma activităţii desfăşurate în sectorul privat, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de lei pe lună.

19 iunie 2023

 

 „Hai la târg de Sânziene!”, pe malul Sucevei

> Compania Iulius Mall a aprobat cu întârziere punerea la dispoziţie a terenului, pe scena amplasată de Primărie urmând a evolua interpreţi şi formaţii de muzică populară

Ieri, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a aprobat asocierea municipiului Suceava în vederea organizării, în intervalul 23-25 iunie, în incinta Iulius Mall, a evenimentului „Hai la târg de Sânziene”. Primarul Ion Lungu anunţă că manifestarea a fost prevăzută şi inclusă din timp în program, însă conducerea companiei şi-a dat cu întârziere girul pentru asocierea în cauză. „Am stabilit un buget, iar în cadrul aceleiaşi sume vom face un eveniment şi la Iulius Mall. Proiectul de hotărâre a venit tocmai acum, deoarece trebuia aprobarea de la Iulius  Mall, care nu se dă de aici, de la Suceava. De aceea s-a întârziat cu acest răspuns. Ca atare, vin cu propunerea de asociere, pentru a face parte de manifestări şi în acea zonă” a precizat Ion Lungu. Potrivit şefului municipalităţii, fără cheltuieli suplimentare, Primăria va amenaja o scenă în parcarea complexului comercial, pe acesta urmând a urca şi evolua interpreţi şi formaţii de muzică  populară. Spectacolele vor  loc vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 17.00-20.00 „Cu aceeaşi bani, ne asociem cu Iulius Mall, care ne pune la dispoziţie terenul, iar noi venim cu scena şi artiştii” a explicat primarul municipiului Suceava. Tot Ion Lungu informa că terase mici şi bere vor fi doar la Iulius Mall” a punctat primarul Ion Lungu că, tot la Iulius Mall, vor fi deschise terase, unde cei veniţi la hram vor putea să se delecteze cu  mici şi bere Pentru organizarea manifestărilor prilejuite de Zilele Sucevei, Ediţia 2023, Consiliul Local aprobat un buget de 70.000 de lei.