11 noiembrie 2021

 

Se preconizează sfârşitul epocii centralelor termice de apartament

>„La toate întâlnirile pe care le-am avut (...) s-a apreciat că viitorul aparţine sistemelor centralizate, prin politicile UE vehiculându-se o perioadă de timp în care aceste centrale trebuie scoase” arată Ion Lungu, primarul Sucevei

>În condiţii de predictibilitate, de stabilitate a tarifelor şi calitate a serviciilor, mulţi suceveni s-ar putea rebranşa la sistemul centralizat de termoficare, crede şeful executivului municipal sucevean

Din 13 ianuarie 2022, odată cu diminuarea de la 19% la 5% a taxei pe valoare adăugată aplicată energiei termice, tariful pentru  gigacaloria destinată consumatorilor casnici scade de la 425,87 de lei, la 375,77 de lei. Anunţul este făcut de către Ion Lungu, primarul municipiul Suceava, care accentuează că pentru populaţie tariful rămâne neschimbat, cel de 242 de lei pe gigacalorie. În schimb, beneficiul reducerii cotei de TVA este exclusiv al Primăriei, care va plăti, din vistieria comună, subvenţii mai mici la energia termică produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale Bioenergy din Lunca Sucevei. Lungu evidenţiază că, astfel, Suceava are cel mai mic tarif la energia termică la gardul centralei, deşi firma producătoare are probleme cu decontarea certificatelor verzi pentru biomasa consumată. Şeful municipalităţii sucevene  este de părere că, „în ceea ce priveşte sistemul centralizat de încălzire din oraşul nostru lucrurile merg într-o direcţie bună”.

„La toate întâlnirile pe care le-am avut, la nivel de prim-ministru, ministrul Dezvoltării, ministrul Finanţelor, s-a apreciat că viitorul aparţine sistemelor centralizate. Deja, prin politicile UE se vehiculează o perioadă de timp în care trebuie scoase aceste centrale de apartament, urmând a fi amenajate centrale de cvartal, pe condominiu, în sistem centralizat” reliefează Lungu.

Potrivit edilului-şef, Primăria are pregătite studii de fezabilitate pentru atragerea de finanţare nerambursabilă, inclusiv prin PNRR, în valoare de 78 de milioane de euro, sumă care ar urma să ia calea finalizării modernizării reţelelor de transport şi distribuire a energiei termice, din total circa 42 de milioane de euro fiind destinate zonei Burdujeni. Lungu arată că, dacă pentru reabilitarea reţelelor a apă şi reţelele de canalizare administrate de ACET s-a cheltuit suma de aproximativ 100 de milioane de lei, pentru cele de termoficare, din bugetul local,   s-au alocat 30 de milioane de euro, iar cu cele 78 de milioane de euro finanţare atrasă, inclusiv de la Guvern, se va atinge acelaşi nivel şi pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură. „Se vede luminiţa de la capătul tunelului. Dacă vom reuşi să reabilităm reţelele de transport şi distribuţie, cu centrala pe biomasă nouă vom avea un sistem civilizat de încălzire, cu un cost suportabil pentru populaţie” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că, în condiţii de predictibilitate, de stabilitate a tarifelor şi calitate a serviciilor, mulţi suceveni  s-ar putea rebranşa la sistemul centralizat de termoficare.