Inspectorii sanitari veterinari
suceveni
Amenzi de aproape 78.000 de lei
după controale făcute în urma alertelor europene privind siguranţa alimentelor
>În cazurile în care s-a
identificat risc pentru sănătatea publică, s-au luat măsuri de reţinere,
retragere, confiscarea sau respingere a produselor în cauză
>Sancţionate au fost nerespectarea
condiţiilor de igienă, a planului de autocontrol, depozitarea
necorespunzătoare, cât şi neverificarea
stării de sănătate a personalului
Nu mai puţin de 116 de acţiuni de control au făcut inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, ca urmare a alertelor primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). Dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al instituţiei sucevene, precizează că în primele trei trimestre ale anului, doar pe această latură, inspecţiile efectuate la 66 de unităţi s-au lăsat cu sancţiuni cu avertisment, conform Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2001. Este vorba despre 10 restaurante, 7 patiserii, 5 brutării, o fabrică de îmbuteliere a apelor minerale, două depozite alimentare, 29 de magazine alimentare, două supermarketuri, două baruri, două unităţi fast-food, o unitate de conservare şi prelucrare a fructelor şi legumelor, cât şi despre 5 producători primari de legume fructe. Totodată, în baza Hotărârii Guvernului nr. 984 din 2005, inspectorii sanitari veterinari suceveni au sancţionat contravenţional încă 9 unităţi. Conform şefului DSVSA, în cauză sunt 3 magazine alimentare, 3 baruri, un depozit de legume fructe, o secţie de îmbuteliere a apelor minerale şi un supermarket, valoarea totală a amenzilor date fiind de 57.800 de lei. „Aceste sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea condiţiilor de igienă, nerespectarea planului anual de autocontrol, neverificarea stării de sănătate a personalului lucrător, depozitare necorespunzătoare, manipulare şi depozitare necorespunzătoare a fructelor” a subliniat dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) este un instrument de schimb de informaţii între autorităţile competente centrale pentru alimente şi furaje din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, în cazurile în care a fost identificat un risc pentru sănătatea publică luându-se măsuri de reţinere, retragere, confiscarea sau respingere a produselor în cauză, astfel încât să fie asigurată siguranţa consumatorului.