28 decembrie 2020

Consiliul Judeţean Suceava restituite bani bugetului de stat

  • Este vorba despre alocări pentru lucrări finanţate din Fondul de intervenţie, sume care au fost utilizate pe parcursul anului
  • Până la aprobarea Legii bugetului, în 2021 se va „funcţiona cu un buget provizoriu, la nivelul prevederilor finale din acest an”

Consiliul Judeţean Suceava a formulat o propunere de rectificare bugetară, în sensul diminuării prevederilor bugetare la unii indicatori la care s-au înregistrat economii, cum ar fi acţiunile, proiectele şi activităţile în cazul cărora sumele alocate nu au putut fi cheltuite. „Creditele bugetare angajate şi neutilizate în acest an pentru investiţiile şi proiectele cu finanţare din fonduri europene din fonduri externe nermabursabile aflate în derulare vor fi programate pentru exerciţiile financiare viitoare” se arată în fundamentarea proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetare la 30 noiembrie 2020. Conform sursei citate, cu toate că la unele categorii nu se vor face plăţi, acestea au fost menţinute în bugetul anului 2020, pentru acoperirea unor cheltuieli din prima parte a anului fiscal 2021. Demersul este motivat prin aceea că până la aprobarea Legii bugetului de stat se va „funcţiona cu un buget provizoriu, la nivelul prevederilor finale din acest an”.  De precizat este faptul că până pe 30 noiembrie 2020, bugetul judeţean înregistrase un excedent de casă de 40,26 de milioane de lei, o parte din sumă urmând fi destinată plăţilor aferente lunii decembrie. În schimb, restituite bugetului de stat vor fi sumele rămase neutilizate din Fondul de intervenţie pentru lucrări finanţate din această sursă. În contul de excedent bugetar va ajunge disponibilul din finanţări externe nerambursabile aferente proiectelor în derulare, resurse care în 2021 vor căpăta aceeaşi destinaţie. La sfârşitul lunii noiembrie 2020, din bugetul judeţului Suceava s-a cheltuit suma de 334,519 lei, reprezentând 60,44% din ceea ce s-a aprobat la început de an prin hotărâre a Consiliului Judeţean. Astfel, în total, 256,728 de milioane de lei, adică 78,94% din prevederea iniţială s-a dus pe cheltuielile aferente funcţionării administraţiei judeţene. Pentru dezvoltare s-a cheltuit suma de 77,79 de milioane de lei, însemnând 34,09% din ceea ce se programase în urma fundamentării bugetului şi prin votul deliberativului.