16 decembrie 2020


 Preţul de producere a energiei termice în centrala pe biomasă a Bioenergy scade cu aproape o cincime


  • Dacă ANRE va decide şi scăderea tarifului de transport şi distribuţie de către Thermonet, „municipalitatea va plăti mai puţini bani pentru subvenţii la termificare”

Preţul energiei termice livrate la gardul centralei în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale a Bioenergy Suceava scade. Anunţul este făcut de Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care spune că  decizia este a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE). „Este o veste bună de la ANRE. A scăzut preţul gigacaloriei la gardul centralei Bioenergy de la 196,51 de lei la 159,23 de lei, însemnând că acesta este mai mic cu 37,21 de lei, adică cu 19,6%. Rezultă că acolo lucrurile merg într-o direcţie bună. S-a întâmplat acest lucru pentru că, la fel ca în iarna trecută, şi în cea în curs se merge exclusiv pe biomasă, fapt care ne bucură, deoarece scad costurile” a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu a ţinut să specifice că, deocamdată, în cauză este doar preţul de producere a gigacaloriei, ANRE urmând a reglementa şi tariful pentru transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic de către prestatorul Thermonet. „Cele două tarife, fac preţul total. În funcţie de aceasta vom vedea dacă va scădea preţul gigacaloriei, ceea ce va însemna că municipalitatea va plăti mai puţini bani pentru subvenţii la termificare” a punctat edilul-şef. 

Lungu a mai arătat că Primăria pregăteşte un proiect cu finanţare nerambursabilă europeană pentru reabilitarea diferenţei de 60% din sistemul centralizat de transport, distribuire şi furnizare a energiei electrice. În acest sens, în urma unei licitaţii consultanţa este asigurată de către o firmă din Danemarca. „Sunt optimist că în acest mandat vom reabilita în totalitate reţelele de transport şi distribuţie”, astfel încât să avem un serviciu civilizat şi cu preţuri suportabile pentru populaţie” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.