22 decembrie 2020

 Bugetul municipiului Suceava trebuie regândit din temelii

  • Părerea a fost exprimată de Dan Ioan Cuşnir, consilier PSD, care crede că execuţia „mică”, de numai 63,2% nu are legătură cu pandemia
  • Primarul Ion Lungu susţine că bugetele mai mari, „optimiste”, s-au concretizat în atragerea de finanţare europeană nerambursabilă

Realizarea prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Suceava, înainte de încheierea anului 2020, a fost contestată de opoziţia din Consiliul Local al municipiului Suceava. 

O execuţie de 63% nu este acceptabilă, nici măcar în an cu pandemie, a opinat Dan Ioan Cuşnir, liderul grupul politic PSD din deliberativ, cu prilejul dezbaterilor pe marginea proiectul de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie a bugetelor local şi ale instituţiilor subordonate. Conform lui Cuşnir, bugetul municipiului nu a fost fundamentat corect, impunându-se o regândire a dimensionării acestuia. 

„Acest procentaj nu are legătură cu pandemia, pentru că, dacă vrem să ne uităm în trecut, în ultimii 7-8 ani execuţia a fost în jurul 60%. Asta înseamnă că modul de gândire a bugetului este eronat. Chiar dacă se spune că se face un buget mai larg, mai permisiv, demersul nu este corect din punctul de vedere al managementului. Bugetul trebuie regândit din temelii, astfel încât să avem o execuţie decentă” a pus în vedere Dan Ioan Cuşnir.

  • La secţiunea de dezvoltare  execuţia a fost de 49,5%, una dintre cele mai mari

Făcând referirea la „dimensionarea” bugetului, primarul Ion Lungu a ţinut să puncteze că are cunoştinţă despre cazuri de primari cu execuţie bugetară de 100%, dar „care nu au făcut nimic pentru localităţile lor”. Şeful executivului a accentuat că bugetele mai „largi, optimiste” au urmărit tocmai atragerea finanţării  europene nerambursabile. Pe de altă parte, de-a lungul anilor s-a dovedit că o bună execuţie nu depinde exclusiv de Primărie, ci şi de fondurile care vinde la Guvern. „Am văzut oameni fricoşi - pe româneşte - care au făcut bugete mici, ca să le execute 100%, dar care au avut realizări foarte mici sau înspre deloc” a reliefat primarul Ion Lungu. Potrivit analizei execuţiei bugetului municipiului Suceava în anul 2020, aprobată în şedinţa ordinară a deliberativului, aceasta - de doar 63,2% -, „nu a fost una spectaculoasă”, respectiv de 72,11% la secţiunea de funcţionare şi cea de 49,5% partea de dezvoltare. În valoare absolută este vorba despre o execuţie de 330,729 de milioane de lei, conform primarul Ioan Lungu fiind „cea mai mare de după Revoluţie”.