09 iunie 2011

Programul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă, de canalizare şi a staţiei de epurare se apropie de final
• Până acum au fost făcute plăţi de peste 45 de milioane de euro, valoarea totală a finanţării fiind de 52,68 milioane euro
• Execuţia a fost lansată pe 2 mai 2008 şi trebuia încheiată, potrivit contractului, la 31 decembrie 2010

Programul ISPA aplicat în municipiul Suceava se apropie de finale, plăţile totale efectuate până acum fiind, potrivit unei situaţii a beneficiarului final al lucrărilor, firma de utilităţi comunale ACET, de 45,19 milioane de euro. Astfel, Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare(OPCP) a efectuat plăţi de 41,82 de milioane de euro, din împrumutul contractat de municipalitatea suceveană de la KFV Germania fiind achitate 3,36 milioane de euro. Pentru asistenţa tehnică oferită de Eptisa s-au achitat 3 milioane de euro, executantul TMUCB la reţelele de apă a încasat 13,26 milioane de euro, firma constructoare de la reţeaua de canalizare Ludwig Pfeiffer a luat 18,5 milioane de euro, iar constructorul Dytras de la staţia de tratare şi epurare a apelor uzate a primit 10,41 milioane de euro. Valoarea totală a investiţiilor din Programul ISPA se ridică la 52,68 milioane euro, dintre care 33,442 milioane euro reprezentând finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României şi 6,68 milioane euro – împrumut de la banca germană KFW. În urma licitaţiilor, executantul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB şi ERG Termrom Bucureşti, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la reţeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeiffer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro. De modernizarea staţiei de epurare se ocupă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistenţă tehnică a fost semnat cu firma germană Eptisa şi are valoarea de 3,16 milioane euro. Execuţia a fost lansată pe 2 mai 2008 şi trebuia încheiată, potrivit contractului, la 31 decembrie 2010. Întrucât termenul nu a fost respectat, autorităţile sucevene au obţinut o derogare până la 30 iunie 2011.

În municipiul Suceava va exista şi o aşa zisă a doua etapă a Programului ISPA, în valoarea de 35 de milioane de euro, fondurile urmând a lua calea extinderii reţelelor de utilităţi din Iţcani, precum şi introducerii acestora în noile cartiere ale urbei. La nivelul întregului judeţ Suceava, investiţia se ridică la aproximativ 120 milioane euro, sumă care va fi accesată din fonduri structurale.

Programul ISPA(Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finanţare nerambursabile ale Comunităţii Europene şi a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr.1267/1999 în vederea acordării asistenţei pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeana a ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Asistenţa are ca obiectiv realizarea coeziunii economice şi sociale între state, în domeniul politicilor privind infrastructura de transport şi de mediu.