10 iunie 2011

290 de locuri la liceu pentru copiii de etnie romă
• În judeţ se desfăşoară campania de reducerea fenomenului de abandonare a şcolii şi de asigurare a accesului egal la educaţie
Instituţia prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Filiala Judeţeană a Partidei Romilor „Pro Europa” sprijină campania „Noi îţi dăm recomandarea”, demarată ieri şi care va dura până la sfârşitul lunii, face cunoscut purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Tătaru. Campania se adresează elevilor de etnie romă, absolvenţi ai claselor a VIII-a şi care doresc să urmeze învăţământul liceal. În judeţul Suceava, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a alocat, pentru elevii romi, 244 locuri la zi, 10 locuri la seral şi 26 locuri la frecvenţă redusă, până acum, Biroul Judeţean pentru Romi eliberând, în acest sens, 70 de recomandări. Restul elevilor pot beneficia de recomandarea necesară înscrierii în învăţământul liceal până pe 30 iunie 2011.
Monica Tătaru mai arată că Biroul Judeţean pentru Romi al Prefecturii sprijină implementarea proiectului „Oportunităţi egale în educaţie pentru o societate incluzivă”. Acesta este destinat tuturor copiilor, romi sau nu, precum şi minorilor în risc de părăsire timpurie a şcolii. Perioadă de implementare este septembrie 2010 – august 2013, scopul principal fiind creşterea ratei de succes şcolar, prin reducerea fenomenului de abandonare a şcolii şi prin asigurarea accesului egal la educaţie. În urma studiului cu privire la situaţia părăsirii timpurie a şcolii, din aprilie-mai anul acesta, din judeţul Suceava au fost selectate 3 unităţi şcolare beneficiare ale programului de burse sociale şi de merit. Este vorba despre şcolile cu clasele I-VIII din Pătrăuţi, Mironu şi Vereşti. În anul şcolar 2011-2012, proiectul mai cuprinde organizarea unei conferinţe naţionale cu privire la educaţia copiilor romi; acordarea de sprijin educaţional prin mentorat, consiliere şi orientare, dar şi ţinerea unei campanii de conştientizare a nevoii de dezvoltare a unui mediu educaţional incluziv, care să ofere acces egal la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, inclusiv pentru cei de etnie romă.