29 iunie 2011

Etapa a doua a investiţiilor în reţele de apă şi canalizare a fost aprobată la Bruxelles
• Aglomerarea urbană Suceava-Salcea va beneficia de fonduri de 35 de milioane de euro, primarul Lungu spunând că, astfel, sunt recuperaţi banii pierduţi de fosta conducere PSD a municipalităţii
La finele săptămânii trecute, Comisia Europeană de la Bruxelles a aprobat documentaţia depusă de judeţul Suceava în cadrul Programului Operaţional Sectorial POS-Mediu pentru extinderea reţelelor de apă şi a celor de canalizare din judeţul Suceava. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care spune că urmează parafarea contractului la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, iar mai apoi demararea procedurilor de executare a licitaţiilor. „Este vorba, în cazul municipiului Suceava, despre etapa o a doua etapă a investiţiilor în reţelele de apă şi canalizare, respectiv despre extinderea acestora. Aglomerarea urbană Suceava-Salcea are prevăzută suma de 35 de milioane de euro, contractul urmând a fi semnat şi la nivelul Ministerului Mediului. În măsura în care se întâmplă acest lucru, putem demara procedura de organizare a licitaţiei pentru această nouă etapă”, subliniază edilul şef. Lungu reaminteşte că, în anul 2004, atunci când venit prima dată în fotoliul de primar, Suceava tocmai pierdea 30 de milioane de euro din cauza nedepunerii la timp - de către fosta conducere PSD a administraţiei locale - a documentaţiei ISPA. În consecinţă, intrând în competiţie cu alte oraşe mari din ţară, precum Vaslui, Deva şi Hunedoara, municipiul Suceava i s-a tăiat din fonduri. „Prin semnarea noului proiect în cadrul Programului POS-Mediu, practic recuperăm cele 30 de milioane de euro pe care le-am pierdut în 2004. În primul rând, avem o restanţă în zona Iţcani, exclusă iniţial din proiect, acum fiind prinse în program, cu extinderi de reţele, o serie întreagă de străzi din acest cartier. De asemenea, sunt vizate cartierele noi, Lanişte şi Tătăraşi”, explică primarul Ion Lungu.
Finanţarea pentru ceea ce este cunoscut şi ca etapa a doua Programului ISPA urmează a fi deblocată în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Sector apă şi apă uzată. Perioada de aplicare a Programului este 2010-2013, însă obiectivele acestuia prevăd, în tot judeţul Suceava, investiţii care se vor derula şi după 2013, pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii de mediu. Studiul de fezabilitate a fost întocmit de EPTISA România, valoarea investiţie pentru întreg judeţul Suceava fiind de circa 120 de milioane de euro. Astfel, sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru 5 aglomerări urbane, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului.