26 ianuarie 2011

Pentru a prinde contracte,
Firmele sucevene angajează lucrări sau prestează servicii la preţuri de dumping
• Contrariată de această tendinţă, municipalitatea suceveană a cerut clarificări la Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice(ANRMAP)
• La una dintre licitaţii, o societatea venit cu o ofertă mai mică cu 40% decât valoarea de pornire, iar altă firmă s-a oferit să facă lucrările contra unei sume cu 20% mai mici
Conducerea primăriei Suceava este asaltată de oferte neobişnuit de mici faţă de valoarea scoasă la licitaţie a contractelor de achiziţie publică pentru efectuare de lucrări sau prestarea de servicii. „Din păcate, aveam mari probleme cu subevaluările de la licitaţii”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Astfel, la Centrul de susţinere a tradiţiilor bucovinene au fost depuse 3 oferte venite din partea firmelor Muha, Civica şi Instcomp, toate din Suceava. În urma primei faze a licitaţiei, Instcomp a fost descalificată pe motiv de neeligibilitate a ofertei, în cea de a doua etapă având acces doar primele două competitoare. După faza electronică, pe primul loc se află firma Muha, cu 4,96 milioane lei plus TVA, Civica aflându-se pe poziţia a doua cu 4,70 milioane lei plus TVA. Însă, nici acum lucrurile nu sunt în regulă, cea din dintâi societate făcând o ofertă sub nivelul prevăzut de legea în materie. „Având în vedere că, deocamdată, oferta câştigătoare este a Muha, am cerut clarificări, întrucât aceasta este la sub 85% din suma alocată şi procentajul până la care se poate face diminuarea, potrivit legii. Societatea a venit cu circa 80% din valoarea de pornire a licitaţiei, aşteptăm lămuriri aşa cum prevede legea achiziţiilor publice, iar în măsura în care Muha va face dovada că va putea procura materiale la preţurile prinse în ofertă, vom proceda la încheierea contractului”, declară primarul Ion Lungu. Edilul şef a dat şi exemplul activităţii privind reparaţiile infrastructurii rutiere din reşedinţa de judeţ, la care licitaţie unul dintre candidaţi a venit cu o ofertă cu 40% mai mică faţă de valoarea contractului. „Sigur, este prima fază a licitaţie, cerem clarificări şi în acest caz, iar în funcţie de acestea, societatea respectivă va putea intra sau nu în cea de a doua fază a licitaţiei, cea electronică”, subliniază primul gospodar al urbei, Ion Lungu. Imobilul care va găzdui Centrul de susţinere a tradiţiilor bucovinene va fi ridicat pa strada Universităţii, în apropierea Patinoarului artificial şi va fi structurată pe demisol, parter, două etaje şi mansardă. Valoarea totală a proiectului este de 8,3 milioane lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 3,1 milioane lei. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere şi se va derula pe parcursul a 30 de luni.