17 aprilie 2024

 

Prin PNRR

Investiţii de aproape 3 milioane de euro pentru creşterea eficienţei energetice la Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Obcini 

>  „Prin aceste soluţii moderne, consumul de energie va scădea cu aproximativ 50%” susţine primarul Ion Lungu

> „Investind în educaţie, investim în viitorul copiilor noştri” apreciază viceprimarul Lucian Harşovschi

> „Toate acestea sunt pentru a le fi bine copiilor” a spus directorul Elena Luminiţa Martiniuc

Primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi au inspectat, ieri, stadiul lucrărilor aferente proiectului de creştere a eficienţei energetice de la Şcoala Gimnazială nr. 9 Ion Creangă din cartierul Obcini al municipiului Suceava. „Sunt mulţumit de modul în care merg lucrurile şi sunt convins că ne vom încadra în termenul prevăzut în contract. Este un proiect modern, iar eu mă bucur că reuşim să implementăm genul acesta de proiecte la Şcoala nr. 9, dar şi la celelalte şcoli din municipiu” a subliniat Lungu. Şeful municipalităţii a ţinut să mulţumească conducerii unităţii de învăţământ că a organizat activitatea şcolară pe etaje, astfel încât elevii să nu fie mutaţi în alte clădiri. „Există în ţară localităţi în care, din cauza disconfortului, s-a renunţat la aceste proiecte, deoarece lucrările se fac în timpul anului şcolar” a precizat primarul Ion Lungu. Valoarea proiectului demarat în octombrie 2023 este 14 milioane de lei, aproximativ 2,8 milioane de euro, cu termen de implementare 15 luni, stadiu fizic fiind unul avansat, de 75%.


 Edilul-şef a arătat că, printre multe altele, prevăzute sunt înlocuirea tâmplăriei exterioară, repararea acoperişului, dar şi montarea de noi instalaţii sanitare şi instalaţii de încălzire. Pe lângă sistemul clasic de încălzire centralizată,  acestea din urmă includ atât pompe de încălzire apă-sol, cât şi panouri fotovoltaice. „Eficienţa energetică este foarte importantă. Sigur, Şcoala este racordată la sistemul centralizat, însă, prin aceste soluţii moderne, consumul de energie va scădea cu aproximativ 50%” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. Viceprimarul Lucian Harşovschi a apreciat că finanţarea proiectului este asigurată în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar la finalul acestuia „vom avea o şcoală cu consumuri energetice mici şi dotări moderne”. 

„Investind în educaţie, investim în viitorul copiilor noştri” a spus Lucian Harşovschi, adjunctul şefului executivului local. Elena Luminiţa Martiniuc, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 9 Ion Creangă s-a declarat mulţumită de stadiul execuţiei, mai ales în condiţiile în care nu a fost nevoie ca 1.600 de elevi şi 100 de angajaţi să fie „relocaţi” în spaţii din afara unităţii de învăţământ. „Programul şcolar nu a fost diminuat, iar calitatea actului educativ nu a avut de suferit. Constructorul s-a mişcat nesperat de bine. Este un proiect mare, necesită un pic de deranj, dar toate acestea sunt pentru a le fi bine copiilor” a spus directorul Martiniuc, mulţumind reprezentanţilor administraţiei locale, firmei constructoare, dar şi părinţilor. Potrivit reprezentatului constructorului, dacă vremea va permite, lucrările vor fi gata la finele lunii mai, directorul Elena Luminiţa Martiniuc exprimându-şi încrederea că anul şcolar 2024-2025 va începe într-o clădire total modernizată.