14 octombrie 2024

 
Semnal de alarmă

Pestă porcină africană în comuna botoşăneană Corni, în apropiere de Vereşti, de una dintre cele mai mari ferme de suine din judeţ şi din ţară   

> Autorităţile sanitare veterinare au instituit zonă de protecţie de 10 km, măsurile de biosecuritate fiind luate „la cel mai înalt nivel”

> Mortalitatea la porcinele infectate este de 100%, cei 77 de mistreţi din focarul, din iulie, de la Codrii Voievodesei murind deja

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a instituit zonă de restricţiei pe o rază de 10 km faţă de comuna Corni, judeţul Botoşani, în care au fost confirmate două focare de pestă porcină africană în gospodării ale populaţiei. Măsura restrictivă afectează o parte din localităţile comunelor Vereşti, Dumbrăveni şi Fântânele ale judeţului Suceava, autorităţile sanitare veterinare locale fiind în alertă, mai ales că în Vereşti se află unul dintre cei mai mari crescători de porci, nu doar din judeţ, dar şi de la nivel naţional. „Ţinând cont de faptul că în localitatea Vereşti avem una dintre cele mai mari ferme de suine din ţară, cea mai importantă investiţie din industria suceveană a porcului, populată la ora actuală cu circa 30.000 de capete, am contactat proprietarii acesteia, pentru a fi luate măsuri de biosecuritate la cel mai înalt nivel. De asemenea, fiecare medic veterinar, tehnician veterinar şi proprietar de animale, sunt chemaţi ca, la rându-le, să respecte cu stricteţe regulile de protejare inclusiv a respectivei investiţii. Aceasta deoarece, odată cu nedorita şi de evitat extindere a bolii şi în localităţile sucevene învecinate celor din judeţul Botoşani, în zona de restricţie ar putea intra şi ferma din Vereşti. Lucru deosebit de grav, întrucât, pentru o perioadă de 30 de zile, crescătorului i se va interzice livrarea de porcine, pierderile economice ale acestuia putând fi unele importante” a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. 

Şeful DSVSA face apel la crescători ca, la primele semne de manifestare a bolii,
să alerteze medicul veterinar de circumscripţie. Aceasta dacă animalul nu mănâncă, bea multă apă, prezintă diaree în alternanţă cu constipaţie, tremură şi stă mai mult culcat. Conform dr. Voloşeniuc, virusul pestei porcine africane este unul foarte contagios şi rapace, mortalitatea la suinele infectate fiind de 100%.  Drept exemplu este dat focarul de la Complexul de vânătoare Codrii Voievodesei, declarat în iulie 2024, în cadrul căruia, până în zilele trecute, în ciuda rezistenţei mai mari în comparaţie cu porcii domestici, toţi cei 77 de mistreţi „crescuţi în ţarc” au murit. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc recomandă crescătorilor să nu viziteze coteţele vecinilor din alte localităţi, iar când intră la porcii din gospodărie să-şi schimbe hainele „de stradă”, să îmbrace un halat şi să încalţe cizme de cauciuc curate. Pe fondul celor amintite, DSVSA a intensificat frecvenţa controalelor din trafic, circulaţia porcinelor dinspre localităţile cu pestă porcină fiind interzisă. „Achiziţionarea de porcine fără notificarea medicului veterinar poate aduce pesta porcină africană în gospodăria şi în localitatea dumneavoastră” a avertizat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.