06 octombrie 2024

 Patronatele IMM au celebrat

Trei decenii de la înfiinţarea primei organizaţii patronale din judeţul Suceava  

> La Gala oamenilor de afaceri, ediţia 2024, premiate au fost „rezultatele economice deosebite ale antreprenorilor suceveni”,  trofeele de excelenţă fiind înmânate de Liliana Agheorghicesei, preşedintele Patronatelor IMM

> „Aceştia au dovedit că provocările obstacolele, schimbările din cele 3o de ani pot fi depăşite cu tenacitate, cu mult dăruire, efort, sacrificii, cu abilităţi antreprenoriale şi manageriale performante” a spus şefa patronatelor

Patronatele Întreprinderilor Micii şi Mijlocii din judeţul Suceava au marcat vineri, pe 4 octombrie, la Salonul „Balada”, 30 de ani de la înfiinţarea primei organizaţii patronale sucevene. Cu prilejul aniversării, organizată a fost şi Gala oamenilor de afaceri, ediţia 2024, la care, alături de agenţii economici din judeţul Suceava, printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice şi ai celor locale, Guvernului României, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ai altor organizaţii, locale, naţionale şi, internaţionale, dar şi ai partenerilor şi colaboratorilor.
 În deschiderea manifestărilor, având ca moderator pe Liliana Agheorghicesei, preşedintele Patronatelor IMM din judeţul Suceava, la întâlnirea cu mass-media locale au luat parte Florin Jianu, manager de proiect IMM România; Florin Sinescu, subprefect de Suceava; Sterică Fudulea, secretar general şi preşedinte interimar al CNIPMMR; Neculai Viţelariu, prim-vicepreşedinte CNIPMMR; Marian Filimon, prim-vicepreşedinte CNIPMMR; Augustin Feneşan, prim-vicepreşedinte CNIPMMR, Andreea Neagu, preşedinte al Patronatului European al Femeilor de Afaceri şi Florin Duma, preşedintele PIMM Prahova. Invitaţia a fost onorată, de asemenea, de Gheorghe Şoldan, preşedintele ales la Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, deputatul Eugen Bejenariu (PDS), reprezentaţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Universităţii Cernăuţi, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor,  precum şi mulţi alţi oficiali locali şi naţionali. Un moment de reculegere s-a ţinut pentru  Mihai Deliu, fondatorul celei dintâi organizaţii patronale a întreprinderilor mici și mijlocii din judeţul Suceava, care a încetat din viață pe 22 septembrie 2024, la vârsta de 92 de ani. Cu ocazia luărilor de cuvânt,  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a înmânat Lilianei Agheorghicesei, președintele Patronatelor IMM din județul Suceava, „Diploma de excelență”, pentru activitatea de peste 30 de ani în sprijinul mediului de afaceri, la nivel judeţean, regional şi naţional. Cu un mesaj a venit şi excelenţa sa Rim Kap Soo, ambasadorul Republicii Coreea de Sud în România, prin mijlocirea omului de afaceri Dumitru Mihalescul, consul onorific al Republicii Coreea de Sud.    


La celebrarea celor 3 decenii de la constituirea celei dintâi organizaţii patronale, în cadrul Galei oamenilor de afaceri au fost premiate rezultatele economice deosebite ale antreprenorilor din judeţul Suceava. Recompensate cu trofee de excelenţă, înmânate de Liliana Agheorghicesei, au fost 21 firme care, „de 30 de ani desfăşoară activităţi economice în diverse domenii de activitate”. Printre acestea se numără Ana Tim Com, Andra Farm, Lidana Com, InterMedia, Marelbo Prod Com, Inter Cont Lăcusta Prod Com, Symmetrica şi Lust Company, „Acestea au dovedit că provocările obstacolele, schimbările din cele 3 decenii pot fi depăşite cu tenacitate, cu mult dăruire, efort, sacrificii, cu abilităţi antreprenoriale şi manageriale performante. Îi felicităm pe toţi cei care anul acesta împlinesc 30 de ani de activitate şi le urăm mulţi ani şi prosperitate” a spus Liliana Agheorghicesei. 


Trofee de excelenţă „Profit 2023” au ajuns la 5 firme din judeţul Suceava care, în 2023, au avut „rezultate economice performante. Este vorba despre Assist Software, Neagu Team-House, Raitar, Sidem şi Ursa Mare Prodcom. Un premiu special a fost acordat Dasmar Thermo, pentru cea mai rapidă relansare după un incident neaşteptat”, în vară „unitatea de producţie de tâmplărie PVC, fiind mistuită de flăcări”. Pentru 50 de ani în care a „excelat în activitate”, cu un al doilea premiu special s-a ales Bermas, „una dintre cele mai cunoscute companii de producere şi vânzare a berii ăn România, dar şi peste hotare”.  


Un premiu special a recompensat Băcănia „White Smoke” Ipoteşti, pentru „inedita poveste a creării White Smoke”. La categoria „tineri antreprenori”, premiul special s-a decernat lui Radu Cozlovschi, administrator al Automotive Albaca, firmă de „carosări auto, transformări de microbuze, tapiţerii auto, vânzări auto”. Anisia Chelba, doctorand al Facultăţii de Economie, Administraţie şi Afaceri, a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, cu îndrumător prof. univ. dr. Veronica Grosu, a luat premiul special „pentru performanţă academică şi calitatea lucrării doctorale”.La o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind bunele practici şi reuşita antreprenorială au participat Lucian Florea, fondatorul lanţului „Friday” şi Paul Nicolau, de la „Taverna racilor”. Gala Oamenilor de Afaceri din 2024 a inclus şi evenimentul regional, „IMM și dialog social”, organizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România în colaborare cu Patronatele IMM din Suceava. Acesta a avut ca tematică „dialogul social și importanța implicării mediului de afaceri în elaborarea politicilor socio-economice”, subliniate fiind „avantajele apartenenței la o confederație patronală și beneficiile unei implicări active în negocierile colective”. Manifestarea a fost „condimentată” cu momente de socializare, artistice şi de bună dispoziţie cu Călin Brăteanu şi formaţia Rekord.