29 octombrie 2024

 Direcţia Agricolă, „în priză” pentru finalizarea dosarelor de despăgubire a fermierilor grav afectaţi de secetă 

> Programul de muncă a angajaţilor instituţiei a fost prelungit, iar după constatarea în teren şi evaluarea pagubelor, la grade de calamitare cuprinse între 30% şi 100%, fermierii urmează a primi până la 1.000 de lei pe hectar

Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava are program prelungit de muncă, anunţă conducerea instituţiei sucevene, potrivit căreia eforturile angajaţilor acesteia sunt concentrate pe imperativul despăgubirii fermierilor pentru pierderilor survenite temperaturilor ridicate şi lipsei prelungite a precipitaţiilor. Prioritatea este „finalizarea dosarelor care au fost depuse de fermieri pe Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 120 din 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024” transmite DAJ Suceava.  Măsurile guvernamentale vin după ce în intervalul amintit s-au înregistrat „o lipsă semnificativă de precipitaţii şi temperaturi mult mai ridicate în raport cu mediile multianuale, care au indus secetă pedologică accentuată”, „provocând diminuarea răsăririi plantelor cultivate şi afectarea suprafeţelor cultivate, chiar până la calamitare totală”. 

Astfel, rezerva redusă de umiditate din sol a avut „implicaţii negative în nivelul producţiilor şi în asigurarea securităţii alimentare a populaţiei, cât şi a hranei pentru animalele de fermă”. Conform OUG nr. 120 din 2024, ajutorul de stat sub formă de grant este în cuantum de 1.000 de lei pe hectar şi se acordă pentru suprafaţa cu un grad de calamitare mai mare de 30% şi până la 100% inclusiv, prevăzută în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Ajutorul financiar de 1.000 lei pe hectar reprezintă o valoare procentuală cuprinsă între 14,53% şi 24,31% din cheltuielile eligibile prevăzute în tehnologiile-cadru pentru fiecare dintre culturile din recolta anilor 2023 şi 2024. Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi agricole în toamna anului 2023 şi/sau în primăvara anului 2024, plante perene, plantaţii pomicole, vii etc şi care deţin procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru culturile/suprafeţele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică.