27 octombrie 2024

 

Având drept consilier personal pe Dan Nichiforel

Primarul Vasile Râmbu vrea să valorifice la maximum Contractul climatic de peste 450 de milioane de euro aprobat pe ultima sută a legislaturii anterioare

> „ …nu ştim foarte multe despre el, dar este extraordinar de bun” a spus Râmbu, adăugând că „putem merge mai departe, până la 1 miliard, dacă suntem deştepţi”

> Nichiforel consideră falsă teoria conform căreia „upgradarea” prin PNRR a sistemului de termoficare va face ca prin ţevile noi să curgă „lapte şi miere”

Vasile Râmbu (PSD) a participat, pe 24 octombrie, în ziua următoare depunerii jurământului pentru funcţia de primar al Sucevei, la manifestările prilejuite de Ziua Armatei, organizate în Piaţa Drapelelor. După slujba de comemorare, depunerea coroanelor de flori la Monumentul „Bucovina Înaripată” şi defilarea militarilor, noul edil-şef a răspuns întrebărilor jurnaliştilor. Râmbu a anunţat că şi-a ales deja primul consilier personal,  respectiv pe inginerul Dan Nichiforel, cadru didactic la „Universitatea Ştefan cel Mare” Suceava, fost consilier municipal USR. Moment în care unii ziarişti  nu şi-au ascuns nedumerirea faţă de apartenenţa politică a acestuia din urmă. „Nu mă interesează USR sau nu ştiu ce…, pe acolo. Mă interesează omul, profesionistul. Dan Nichiforel a fost acela care, împreună cu rectorul Universităţii Suceava, a pus la dispoziţia noastră acel contract climatic, care nu ştim foarte multe despre el, dar este extraordinar de bun. Este unul dintre motivele pentru care l-am atras pe Dan Nichiforel. Chiar vrem valorificăm acel contract climatic de 400 de milioane de euro (după cum îi aminteşte un jurnalist). Putem merge mai departe, până la 1 miliard, dacă suntem deştepţi” a arătat Vasile Râmbu, proaspătul şef al executivului din Areni. Contractul climatic (Climate City Contract) a fost aprobat în prima decadă a lunii octombrie 2024, iar în semn de recunoaştere pentru realizarea documentului, municipiului Suceava i s-a atribuit „EU Mission Label. Climat-Neutral and Smart Cities”. Mulţumită acestora, prin Planul de investiţii, elaborat împreună cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, în perioada 2024-2030, Primăria poate depune şi obţine finanţare pentru proiecte de 448 de milioane de euro. Planul este structurat pe mai multe domenii, respectiv pe mobilitate urbană sustenabilă; energie regenerabilă; eficiență energetică în clădirile publice și rezidențiale; reabilitarea sistemului de transport și distribuire a agentului termic; managementul deșeurilor; managementul apei, cât şi pe regenerarea spațiilor publice și spațiilor verzi. În baza demersurilor făcute în ultimii doi ani, îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi criteriilor de departajare, Suceava, Cluj Napoca şi Sectorul 2 din Bucureşti se află în suita celor „100 de oraşe europene inteligente şi neutre climatic până în 2020”. La acceptarea Sucevei în această companie selectă, în balanţă decisiv au cântărit iluminatul public ecologic cu LED, centrala pe biomasă în cogenerare de înaltă eficienţă, dar şi transportul public electric de călători.           

> „Termoficarea centralizată este o soluţie bună pentru viitor, dar (…) tot ce există astăzi este gândit şi realizat între anii 75 şi 85

De cealaltă parte, în nenumărate rânduri consilierul local Dan Nichiforel a susţinut tehnologii inovatoare avansate de producere a energie electrice, cât şi a energiei termice, cum ar fi parcurile fotovoltaice sau folosirea hidrogenului drept combustibil pentru încălzirea locuinţelor. În şedinţa din 26 septembrie a Consiliului Local, alesul USR a cerut amânarea aprobării bilanţului energetic prezentat de Thermonet. La momentul cu pricina, primarul Ion Lungu atrăgea atenţia că „acesta merge la Guvern”, în vederea alocării de fonduri pentru stocurile de combustibili, în caz contrar, „până vine şi se aşază noul consiliu local” riscându-se „blocarea încălzirii oraşului”. Nichiforel nu s-a pronunţat, de principiu, împotriva încălzirii centralizate, considerând însă că actualul sistem de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic este vechi şi cu pierderi mari. Alesul USR şi-a exprimat rezerva şi faţă mega-proiectul municipalităţii sucevene de reabilitare şi modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, fiind de părere că investiţia nu va rezolva problemele în esenţa lor.  „Recomand să lăsaţi acest punct de pe ordinea de zi noului consiliu local şi noii administraţii, pentru că este un lucru capital. Termoficarea centralizată este o soluţie bună pentru viitor, dar aceasta trebuie adusă la nivelul anilor 2024. Tot ce există astăzi în municipiul Suceava este gândit şi realizat între anii 75 şi 85. Există şi acel program prin PNRR, (…) în speranţa deşartă că, dacă s-ar cheltui 50 de milioane de euro, pentru sistemul de transport şi distribuţie - deci dacă vom avea ţevi noi - nu va mai fi nevoie de subvenţii, va curge lapte şi miere şi va fi un sistem upgradat la zi. Fals!” a „reclamat”, la acel moment, consilierul personal al noului primar Vasile Râmbu. Poziţia lui Dan Nichiforel venea în condiţiile în care, la jumătatea lunii februarie 2024, primarul Ion Lungu şi Sebastian Burduja, ministrul Energiei, parafau contractul de finanţare a Proiectului „Reabilitarea sistemului de transport şi  distribuire a energiei termice în municipiul Suceava”, cu o valoarea totală de 362,290 de milioane lei (aproximativ 73 de milioane euro). Mai mult, la începutul lunii septembrie 2024, asocierea dintre firmele Elsaco Electronic Botoșani (lider), SICOR București și Conest Iași a depus la Primărie o ofertă pentru adjudecarea proiectării şi executării lucrărilor. În această etapă, valoarea estimată a contractului pentru intervenţiile scoase la licitaţie este de 262,190 de milioane de lei, respectiv de aproximativ 52,754 de milioane de euro, inclusiv TVA. Durata  contractului este de 29 luni, dintre care 5 luni pentru proiectare, iar 24 luni pentru executarea efectivă a lucrărilor.