13 martie 2023

 În 2022

Avocaţii suceveni au făcut 566 de cereri de compensaţii financiare ca urmare a întreruperii activităţii din cauza Covid-19

> Încă 16 cereri au venit din partea persoanelor fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor, la care se adaugă altele 4.125  silcitări de la „toţi cei care exploatează o întreprindere”

În scopul prevenirii Covid-19, în anul trecut Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială Suceava a acordat indemnizaţii pentru reducerea temporară a activităţii mai multor categorii de beneficiari. Aceasta în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 132 din 2020 privind măsurile de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinare de răspândirea SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă. Astfel, conform Raportului privind activitatea desfăşurată de AJPIS în anul 2022, în cauză sunt 4.125 de cereri depuse de către alţi profesionişti, aşa cum sunt aceştia definiţi de art. 3, alin (2) din Legea nr. 287 din 2009, consideraţi fiind profesionişti „toţi cei care exploatează o întreprindere”. Totodată, 566 de cereri au fost făcute de către avocaţii suceveni,  16 de către persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor, alte 1.147 de cereri venind din partea persoanelor care au convenţii individuale în baza Legii nr. 1  din 1995 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. De altfel, încă 12 persoane din această categoria au înaintat cereri şi în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2 din 2021. Ulterior, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111 din 2021, ca urmare a întreruperii activităţii în contextul pandemic de la acel moment, Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială Suceava a acordat indemnizaţii în cazul a 16 cereri înaintate de alţi profesionişti, dar şi a 5 cereri depuse de persoane care au convenţii individuale de muncă în baza prevederilor legale referitoare la organizarea cooperaţiei.