07 martie 2023

 Garda Forestieră Suceava funcţionează cu doar 57% din numărul de personal impus de Codul silvic

> Aceasta în condiţiile unui necesar foarte mare de timp pentru verificările impuse de SUMAL 2.0, cât şi ca urmare a erorilor generate în utilizarea aplicaţiei de către agenţii economici

Garda Forestieră Suceava nu a reuşit să-şi ducă cu integral la capăt angajamentele asumate în anul 2022. Cel puţin aşa se poate concluziona din Raportul privind activitatea desfăşurată de instituţia suceveană în anul trecut, printre cauzele acestei situaţii fiind enumerată diminuarea numerică a personalului de specialitate, în 2021 încetându-şi raportul de serviciu 4 dintre funcţionarii publici, iar în 2022 încă alţii 4 cu atribuţii în domeniul silvic. În ceea ce priveşte aceasta din urmă categorie, Garda Forestieră Suceava funcţionează la o capacitate de doar 57% din necesarul impus prin Codul silvic, cel de un angajat la 12.000 de hectare de fond forestier. O cauză  a diminuării numărului de controale efectuate de către personalul specialitate la Gărzii Financiare Suceava o constituie şi creşterea semnificativă a numărului de zile de concediu medical aferente personalului de specialitate, ajungându-se la 1.411 de zile într-un an. La nerealizarea în totalitate a obiectivelor propuse au contribuit numeroasele petiţii cu termen scurt de soluţionare reglementat, cel de 30 de zile, cât şi „volumul foarte mare de timp alocat verificărilor de pe teren şi la birou, impuse de legislaţia privitoare la aplicaţi SUMAL 2.0, inclusiv ca urmare a erorilor generate în utilizarea acesteia de către agenţii economici”.

De adăugat ar fi lipsa colaborării interinstituţionale cu unităţile administrativ-teritoriale, în vederea identificării actualilor proprietari de terenuri forestiere nesigurate cu servicii silvice de pază, cât şi complexitatea verificărilor la furnizorii de biomasă. Nu în cele din urmă, remarcate sunt lipsa reglementărilor sau existenţa în cadrul legislativ în vigoare a „inadvertenţelor, contradicţiilor şi neactualizărilor faţă de evoluţia domeniului silvic actual”, precum şi „lipsa unui cadastru pentru suprafeţele de fond forestier”. Raportul privind activitatea Gărzii Forestiere accentuează asupra neasigurării integrale a serviciilor silvice pentru toate suprafeţele de fond forestier privat pentru care nu pot fi identificaţi proprietarii şi în cazul cărora nu s-a realizat dezbaterea succesorală, recunoscând şi nerealizarea în totalitate a controalelor tematice şi a celor din fondurilor cinegetice. De asemenea, evidenţiat este faptul că  nu au fost făcute verificări la toţi operatorii economici furnizori de biomasă,  valorificarea scăzută a informaţilor din SUMAL 2.0, dar şi procentajul redus de verificare a actelor de punere în valoare (APV). Garda Forestieră Suceava are în raza de competenţă judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Bacău.