23 martie 2023

 DSVSA inventariază efectivele de animale din judeţul Suceava

> Baza date va fi actualizată, astfel încât aceasta să reflecte realitatea din teren, întocmite fiind şi programe de monitorizare, combatere şi eradicare a pestei porcine africane

A fost demarată acţiunea de inventariere a efectivelor de animale în exploataţiile nonprofesionale, anunţă dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Având în vedere contextul epidemiologic din României, cauzat de evoluţia focarelor de pestă porcină africană, medicii de liberă practică împuterniciţi vor reactualiza baza naţională de date, astfel încât aceasta să reflecte realitatea din teren. În urma acestei activităţi se vor întocmi programe de monitorizare, combatere şi eradicare a pestei porcine africane
” subliniază dr. Dănuţ Corneanu. În acest sens, evenimentele neanunţate în termen, şi întocmai cu realitatea, vor fi înregistrate drept sacrificare pentru consum propriu” sau, după caz, „animale moarte. Pentru animalele vândute fără documentele sanitare veterinare legale, actualizarea se va face doar după aplicarea sancţiunii contravenţionale. Conducerea DSVSA subliniază că în curs este şi acţiunea de supraveghere a anemiei infecţioase ecvine, supuse testării de laborator fiind 5.747 de cabaline din exploataţiile nonprofesionale şi din herghelii. În luna martie, în exploataţiile nonprofesionale din judeţul Suceava 300.000 de păsări au fost vaccinate contra pseudopestei aviare, iar pentru 5.747 de cabaline s-a aplicat vaccinul împotriva antraxului. Exploataţie nonprofesională este considerată ferma înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor şi deţinută de persoane fizice neînregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În luna martie, la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava se desfăşoară activităţi de interes public naţional în conformitate cu Ordinul  nr. 35 din 30 martie 2016 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor.
Exploataţie nonprofesională este considerată ferma înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor şi deţinută de persoane fizice neînregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.