Intermediarii vor fi eliminaţi
din pieţele agroalimentare sucevene
> Inspectorii sanitari
veterinari îi au în vizor pe comercianţii care „sub umbrela că au o vacă sau 3
oi, vând sute de kilograme de brânză, în defavoarea adevăraţilor producători”
Direcţia Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a
declanşat o campanie de depistare
a pseudo-producătorilor agricoli. În acest sens, inspectorii sanitari
veterinari au descinderi în toate pieţele agroalimentare din judeţ, verificată
fiind inclusiv efectuarea la zi a acţiunilor sanitare veterinare la animalele
de la care provin expuse la vânzare.
„Vrem să vedem dacă cei care vând produse lactate sau alte tipuri de produse
chiar sunt într-adevăr proprietari de animale. De asemenea, la cei care sunt
producători, verificăm dacă animalele de la care sunt obţinute produsele
comercializate sunt sănătoase” subliniază şeful DSVSA. Potrivit dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc obiectivul principal controalelor constă în identificarea aşa-zişilor
intermediari, care „sub umbrela că au o vacă sau 3 oi, vând sute de kilograme
de brânză, în defavoarea producătorilor adevăraţi”. DSVSA dezavuează folosirea
acestui tertip, dr. Voloşeniuc precizând că desfacerea produselor respective se
poate face cu acte în regulă, în acest sens necesară fiind autorizarea. „Ne
dorim ca această acţiune să îi ajute pe cei care produc cu adevărat. Dacă omul
are producţie, trebuie să-şi găsească loc şi în piaţă. Nu avem nimic nici cu intermediarii.
Dar, dacă vor să intermedieze vânzarea de produse, aceştia trebuie să se autorizeze,
să-şi facă un magazin lactate, intrându-se, astfel, sub o altă formă de
organizare. Iar pentru a înlătura acest neajuns, ne vom deplasa în toate
pieţele” a punctat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.