25 iulie 2022


Bogdan Pricop, director adjunct al DAJ

„Recolta de grâu este afectată de secetă, dar nu în cel mai înalt grad”

> În condiţiile potrivnice din 2022, de pe 400 de hectare s-a obţinut o medie de 3.300 kg la hectar, cantitate mai mică decât cea din anul de excepţie 2021, dar una comparabila cu media din 2020

În circumstanţe nu tocmai favorabile unei recolte superioare cantitativ şi calitativ, debutează campania de recoltare păioaselor din judeţul Suceava. Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava arată că, pe fondul precipitaţiilor deficitare, „anul agricol 2022 se întrevede a fi unul greu, cu producţii diminuate”, mai ales în comparaţie cu anul precedent. Cu toate acestea, oficialii DAJ nu sunt pesimişti, aşteptându-se la rezultate satisfăcătoare, faţă de zonele mai afectate ale ţării. Potrivit acestora, grâul a fost semănat pe 20.279 de hectare, până la sfârşitul săptămânii trecute fiind recoltate 400 de hectare, ceea ce înseamnă abia 2% din total. Chiar dacă nu este relevantă pentru întreaga cultură a anului, media obţinută este de 3.300 kg la hectare, cantitate deloc de neglijat în condiţii vitrege.  „Recolta de grâu este afectată de secetă, dar nu în cel mai înalt grad. Aceasta dacă ne raportăm la 2021, când am avut un an de excepţie, însă nu şi faţă de anul 2020, la nivelul căruia ne-am putea situa după încheierea acestei campanii”, informează Bogdan Pricop, director adjunct al DAJ, menţionând că nu se poate vorbi chiar despre un „dezastru”, aşa cum s-a vehiculat în unele medii.
Potrivit datelor valabile la finele săptămânii precedente, orzul fost treierat de pe toate cele 2.100 de hectare, cu o medie realizată de 3.400 kg la hectar. La rapiţă, recoltate până în prezent au fost 350 de hectare, respectiv 18% din totalul de 2.000 de hectare, cu o recoltă medie 2.440 kg la hectar. În judeţul Suceava sunt semănate 10.017 hectare de floarea soarelui, „o cultură mai rezistentă la secetă”, însă recoltatul nu a început. În cazul porumbului, cultivat pe 45.069 de hectare, la acest moment nu se poate face o evaluare certă a viitoarei recolte, însă esenţial este să plouă în următoarea perioadă. „Cultura de porumb este un pic încetinită din dezvoltare, talia plantelor fiind puţin mai joasă. Trebuie să apreciem dacă a apărut inflorescenţa, dacă a polenizat, dacă a   s-a format păpuşa, dar important este să plouă” a punctat Bogdan Pricop, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Cartoful de toamnă ocupă 45.069 de hectare, „aparatul foliar este încă verde”. Strângerea recoltei va începe la sfârşitul lunii august, apreciindu-se că aceasta va fi, de asemenea, una „acceptabilă”.