27 iulie 2022

 Din cauza secetei 

Fermierii suceveni abia mai au cu ce să-şi adape animalele

> Şomuzul şi Humorelul au secat, rezervele din pânza freatică sunt drastic diminuate, zilnic tone de apă sunt transportate de la zeci de kilometri depărtare, iar „situaţia se agravează”

> „Dacă seceta ne decimează şi numărul animalelor, nu ştiu unde vom ajunge?” se întreabă retoric dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, sesizând  Ministerul Agriculturii

 Efectele cantităţii reduse de precipitaţii se fac resimţite tot mai accentuat şi în judeţul Suceava, cu impact deosebit în sectorul creşterii  animalelor. Semnalul de alarmă este tras de dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care precizează că lucrătorii din subordine fac verificări în teren, astfel încât să identifice problemele concrete cu care fermierii se confruntă în această perioadă cu temperaturi ridicate. În acest context, conducerea DSVSA apelează şi la sprijinul primarilor din localităţile afectate, problematica centralizată urmând a fi înaintată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea găsirii de soluţii care să vină în sprijinul crescătorilor de animale. „Există multe localităţi în care fermierii se confruntă cu probleme în adăparea animalelor. De aceea, în această perioadă avem o acţiune pentru a vedea unde se întâmpină asemenea dificultăţi şi în ce condiţii reuşesc aceştia să aducă apă din alte surse” arată şeful DSVSA. Dr. Voloşeniuc  spune că a primit semnale de la un crescător de animale din Pătrăuţi care este nevoit să se aprovizioneze zilnic cu 5 tone de apă de la o distanţă 10 de kilometri. Situaţia este similară şi în alte localităţi, cursurile de apă reducându-şi radical debitele.
Potrivit şefului DSVSA, Şomuzul şi Humorelul au secat, cu insuficienţa apei confruntându-se şi fermierii din Caşvana, Bălcăuţi şi Serbăuţi. Aceştia nu mai pot asigura necesarul din sursele de apă existente, deoarece au drastic scăzut inclusiv rezervele din pânza freatică. „Am înţeles că există cursuri de apă care au secat, precum Humorel şi Şomuz. Nu se mai poate face faţă cu sursele existente, iar situaţia se agravează. Oamenii caută soluţii, pe la fântâni şi puţuri ale fostelor CAP, dar şi la acestea resursele sunt pe terminate”, arată dr. Mihai Sorin Voloseniuc. Acesta face apel la Primării să ofere sprijin în identificarea şi punerea la mijloace de transport, în condiţiile care, pe arşiţă, o vacă poate consuma şi 100 de litri de apă pe zi. De asemenea, dr. Voloşeniuc, îndeamnă la responsabilitate, recomandându-le sucevenilor să evite, pe cât posibil, risipa de apă. „La fel ca în cazul omului, şi animalele trebuie să aibă asigurat, în primul rând, adăpatul. Abia după aceea, respectându-se o ordine de priorităţi, trebuie să urmeze udarea grădinii şi spălarea maşinii”  spune şeful DSVSA. În aceleaşi împrejurări, ale deficitului accentuat de precipitaţii, la fel de importantă este şi asigurarea hranei animalelor. „Dacă seceta ne decimează şi numărul animalelor, nu ştiu unde vom ajunge?”  se întreabă retoric dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.