Inspectorii sanitari veterinari descind
la producătorii agricoli care îşi vând marfa în soare
> „Trebuie evitată cumpărarea ouălor,
laptelui şi a brânzei expuse la temperaturi înalte şi care se alterează foarte
repede” atrage atenţia dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA
> Controlate sunt inclusiv rulotele
şi amenajările fast food, la acestea urmărindu-se existenţa autorizaţiei, asigurarea
lanţului de frig şi respectarea normelor de igienă
Odată cu instalarea sezonului estival, dar mai ales în aceste zile cu
temperaturi caniculare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava a iniţiat şi desfăşoară o campanie de verificare a principalelor aglomeraţii turistice din
judeţ. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei, spune că,
sub aspectul existenţei autorizaţiei de funcţionare şi al respectării normelor
privind asigurarea şi întreţinerea igienei, verificate sunt toate rulotele şi amenajările
fast food. „În principal, trebuie să existe posibilităţi de prezervare a
calităţii alimentelor, adică să fie asigurat sistemul de frig, astfel încât
produsele să nu fie expuse la căldură. Spre exemplu, peştele, ţinut 4-5 ore la
temperaturi ridicate, deja se degradează şi devine impropriu consumului” arată
şeful DSVSA. În acelaşi, inspectorii sanitari veterinari întreprind controale
şi în prejma pieţelor agroalimentare din judeţ, la producătorii agricoli care
îşi comercializează marfa în soare, direct pe trotuare sau de pe măsuţe improvizate.
„Am primit fel de fel de sesizări şi imagini, cu oameni care, pe căldurile
acestea, şi în praf, vând produse în afara pieţelor. Totuşi, trebuie spus că
aceştia sunt prezenţi în zonele respective, deoarece există şi cineva care
cumpără de la ei” subliniază dr. Voloşeniuc, adăugând fenomenul este mai
pregnant în municipiul Rădăuţi. Deoarece personalul DSVSA este limitat, acesta cere
sprijin atât lucrătorilor administraţiei pieţelor, cât poliţiştilor locali. „Mai
ales la aceste temperaturi mari, apelul meu către consumatori este ca aceştia
să evite să cumpere ouă, lapte, brânză, care, expuse la soare, se alterează
foarte repede. De asemenea, şi cei care merg la picnicuri, la grătare, ar
trebui să fie atenţi la produselor din carne, care, ţinute în portbagaje mai
mult timp, îşi pot pierde calităţile organoleptice. În aceste situaţii por fi
folosite lădiţe frigorifice, altfel, ceea ce se anunţa fi o zi de relaxare se
poate transforma într-un eveniment mai puţin plăcut” evidenţiază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv
al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.