05 iulie 2022

 Inspectorii sanitari veterinari descind la producătorii agricoli care îşi vând marfa în soare  

> „Trebuie evitată cumpărarea ouălor, laptelui şi a brânzei expuse la temperaturi înalte şi care se alterează foarte repede” atrage atenţia dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA 

> Controlate sunt inclusiv rulotele şi amenajările fast food, la acestea urmărindu-se existenţa autorizaţiei, asigurarea lanţului de frig şi respectarea normelor de igienă  

Odată cu instalarea sezonului estival, dar mai ales în aceste zile cu temperaturi caniculare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a iniţiat şi desfăşoară o campanie de verificare  a principalelor aglomeraţii turistice din judeţ. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei, spune că, sub aspectul existenţei autorizaţiei de funcţionare şi al respectării normelor privind asigurarea şi întreţinerea igienei, verificate sunt toate rulotele şi amenajările fast food. „În principal, trebuie să existe posibilităţi de prezervare a calităţii alimentelor, adică să fie asigurat sistemul de frig, astfel încât produsele să nu fie expuse la căldură. Spre exemplu, peştele, ţinut 4-5 ore la temperaturi ridicate, deja se degradează şi devine impropriu consumului” arată şeful DSVSA. În acelaşi, inspectorii sanitari veterinari întreprind controale şi în prejma pieţelor agroalimentare din judeţ, la producătorii agricoli care îşi comercializează marfa în soare, direct pe trotuare sau de pe măsuţe improvizate. „Am primit fel de fel de sesizări şi imagini, cu oameni care, pe căldurile acestea, şi în praf, vând produse în afara pieţelor. Totuşi, trebuie spus că aceştia sunt prezenţi în zonele respective, deoarece există şi cineva care cumpără de la ei” subliniază dr. Voloşeniuc, adăugând fenomenul este mai pregnant în municipiul Rădăuţi. Deoarece personalul DSVSA este limitat, acesta cere sprijin atât lucrătorilor administraţiei pieţelor, cât poliţiştilor locali. „Mai ales la aceste temperaturi mari, apelul meu către consumatori este ca aceştia să evite să cumpere ouă, lapte, brânză, care, expuse la soare, se alterează foarte repede. De asemenea, şi cei care merg la picnicuri, la grătare, ar trebui să fie atenţi la produselor din carne, care, ţinute în portbagaje mai mult timp, îşi pot pierde calităţile organoleptice. În aceste situaţii por fi folosite lădiţe frigorifice, altfel, ceea ce se anunţa fi o zi de relaxare se poate transforma într-un eveniment mai puţin plăcut” evidenţiază  dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.