27 iulie 2022

 La instituţiile subordonate CJ

Decalaj între sumele puse la dispoziţie şi ritmul lent de implementare a proiectelor şi investiţiilor

> Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri au cheltuit doar câte 15% din totalul care ar fi putut fi accesat

> „Plăţi sensibil mai mici” s-au înregistrat cu „salariile, bunurile şi materialele sanitare, dar şi la „întreţinerea curentă a drumurilor” 

O execuţie puţin satisfăcătoare se înregistrează la secţiunea de dezvoltare a bugetului instituţiilor publice judeţului Suceava şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii. Aşa se poate concluziona după aprobarea de către aleşii judeţeni, în şedinţă ordinară de ieri, a execuţiei bugetelor judeţului Suceava, până pe 30 iunie 2022. „Există un decalaj între sumele bugetate şi ritmul mai lent de implementare a proiectelor şi investiţiilor prevăzute în bugetele unităţilor subordonate” se arată în raportul asupra proiectului de aprobare a execuţiei bugetelor. Astfel, cu pondere importantă a nerealizărilor, evidenţiate sunt, investiţiile şi proiectele aflate în derulare la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Potrivit sursei citate, la unitatea spitalicească din reşedinţa de judeţ, faţă de disponibilul bugetar de peste 32 de milioane de lei aferent primelor 6 luni ale anului, cheltuită a fost o sumă de doar aproximativ 5 milioane de lei, reprezentând doar 15,62% din totalul care ar fi putut fi accesat. Cheltuirea fondurilor prinse în bugetul pentru dezvoltare este nesatisfăcătoare şi în cazul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri. Astfel, din 18,86 de milioane de lei aferente bugetului votat de consilierii judeţeni pentru semestrul întâi al anului curent, plăţile efective au însumat numai 2,76 de milioane de lei, adică sub 14,63% din totalul pus la dispoziţie pentru jumătatea anului 2022. Potrivit raportului de specialitate al administratorului public Irina Vasilciuc, execuţia bugetului instituţiilor publice judeţului Suceava şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii este de 198,793 de milioane de lei, însemnând 60,83% din alocările prevăzute pentru primul semestru şi numai 33,62% din cele anuale. Astfel, plăţi de 15,65% revin secţiunii dezvoltare a bugetului instituţiilor subordonate, la secţiunea de dezvoltare plăţi având un grad de efectuare de 69,54%. În conformitate cu sursa citată, pe parte de acoperire a cheltuielilor cu funcţionarea, „plăţi sensibil mai mici decât cele planificate” s-au înregistrat la „cheltuielile cu salariile, bunurile şi serviciile pentru întreţinere şi funcţionare şi materialele sanitare”, în cadrul bugetului aprobat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dar şi la „cheltuielile pentru întreţinerea curentă a drumurilor”.